Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
En fundering om en lott.


Lotten

Del 1, lottköpet.

Jag köper aldrig lotter. Men en gång köpte jag en lott.

Alla köpte en lott. T o m läraren köpte en lott. En kommentar löd av den som sålde lotterna att flera av hennes vänner vunnit på dessa lotter.

När läraren köpt en lott så köpte jag också en lott. Lotten var inte dyr. Men den var heller inte särskilt billig.

Lotten hette "reselott" med en avbildad resa med sol och bad på lotten.

Del 2, lotten kommer hem.

Lotten hamnade på min anslagstavla. Jag gjorde ett litet hål i den med ett häftstift. Tänk om lotten inte skulle gälla nu med ett litet hål! På lotten stod vilken dag dragningen skulle ske.

Del 3, "dragningen".

Efter att ha köpt tidningen där dragningen skulle annonseras så vill jag göra en lång historia kort; ingen dragning fanns redovisad.

Jag gick då till resebyrån som gjort lotten. Kan lotten vara förfalskad? Nej det var den inte sa de men de kunde inte hitta någon dragning trots att det var deras lott och ville helst att jag skulle gå.

Del 4, sista hoppet försvinner.

En klasskamrat som gått samma kurs träffade jag vid ett tillfälle ett par dagar senare. Har han hittat någon dragning tro?

Hur har han gjort? Hur resonerar folk som köper lotter? Hur resonerar han?

Han resonerade som så att det var inget att bekymra sig över för de hör av sig om man vunnit. Men de hade ju inte våra adresser, visste inte vilka vi var. Hans svar tyckte jag, var idiotiskt. Och det sa jag till honom. Och han höll med.

Del 5, matematisk beskrivning av det inträffade.

Man kan köpa fler lotter. Man kan köpa noll lotter. Kan man köpa en lott till en dragning? Ja. Kan man köpa en lott till två dragningar? Nej. Kan man köpa två lotter till en dragning? Ja. Det som irriterat mig är att det inte blev någon dragning så antalet dragningar måste alltså vara 1 eller > 1 (heltal). Men man kan såklart välja att köpa noll lotter fast man som resebyrå inte kan sälja en eller fler lotter till noll dragningar.

Så lottköpet kan begränsas till alla heltal inberäknat noll, negativa tal exkluderade, medan dragningarna är begränsade till 1 om antalet lotter är 1 eller fler. Således noll lottköp tillåter 0 t o m oändligheten antal dragningar.

1 lottköp kräver åtminstone 1 dragning så 1 lott måste ha 1 t om oändligheten dragningar. Så kan man säga. Ungefär så. Nu orkar jag inte längre.
Prosa (Kortnovell) av Lars Johansson
Läst 25 gånger
Publicerad 2019-02-12 00:08Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Lars Johansson
Lars Johansson