Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Matt. 15:17-18: Förstår ni inte att allt som kommer in i munnen hamnar i magen och töms ut på avträdet? 18Men det som går ut ur munnen kommer från hjärtat, och det gör människan oren.


Vikten av verbalhygien - några tankar en solig februaridag

Bättre och mer effektiv hygien är en viktig del av människans utveckling. Vi tvättar oss, de flesta av oss i alla fall, och håller oss därmed rena kroppsligen. Vi urinerar och tömmer tarmen enskilt i slutna rum, därför att det är skönt att slippa folk som uträttar sina behov där andra sitter och äter. Var sak på sin plats och i sitt sammanhang. Dit har utvecklingen fört oss.

När ska vi på samma sätt och lika effektivt ta oss an den mentala eller verbala hygienen? Kan vi på analogt sätt sköta skitsnacket? Låta det ske i slutna rum där dess giftiga arom inte anfäktar och besvärar andra? Eller varför inte sluta upp med det helt? Men det kanske är för mycket  begärt när vi har behov att lätta på det inre, emotionella trycket.

I och för sig har vi idag flera /k/analer för den mentala avföringen, och det är måhända gott nog. Jag tänker då på våra traditionella medier och inte minst sociala medier. Dock sker ej de mentala tarmtömningarna i slutna rum utan väl så öppet, blandat med ljusare, ibland överdrivet och falskt ljusa och glättiga, manifestationer av mänsklig tanke och känsla. Det är att likna vid att uträtta sina behov där andra sitter och äter eller försöker ha ett tankeutbyte.

Ingressens ord ur Matteusevangeliet tål att tänka på, även för den som skrivit dessa rader. Jesus var en mästare i att uttrycka sig slagkraftigt och drastiskt. 

 

 




Prosa av Algotezza VIP
Läst 177 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2019-02-12 15:16



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Algotezza
Algotezza VIP