Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Tankar om tankar om poesi.


LYRISK KUNSKAP

Diktanalyser av litterärt kunniga personer är både lärorika och nyttiga att läsa. Särskilt sådana texter som sammanställts i en bok eller antologi och som spelar över ett större spektrum historiskt eller är specialinriktade på en viss genre inom lyriken.
Jag är själv särskilt förtjust i analyser från sextiotalet, då flera kunskapsbärare inom poetiken ännu levde och levererade lärorika synpunkter av litteraturhistorisk, biografisk och versteknisk natur.
Sådana diktanalytiska pärlor har "dröjt sig kvar" i mina bokhyllor från skolbibliotek och svensklärarinstitutioner runt om i landet. Ingen tycks sakna dem, tråkigt nog. Jag har också några sådana böcker kvar från min mor, som var lärarinna redan i slutet av tjugutalet och tillhörde den generation som fostrats och som nu fostrade andra med klassiska kunskaper i lyrik och litteratur.
Några böcker med diktanalyser vill jag rekommendera alla oss som sysslar med poesi på tjuguhundratjugutalet. Läs därför t.ex.:

"Svenska diktanalyser" under redaktion av Magnus von Platen (Prisma, 1965)
"Lyriska läsövningar" av Staffan Björck (Gleerup, 1961)
"Verskonstens ABC" av Alf Henrikson (Legenda, 1982)
"Gullberg" av Carl Fehrman (Norstedts , 1958)
"Svensk romantisk poesi - från Kellgren till Rydberg" (Bonniers, 1992)
Svensk litteraturhistoria i någon populär version.
"Lyrikboken" (Forum, 1983), eller någon annan poesiantologi.

Flera av dessa böcker kan finnas kvar både på Internet och på bibliotek men knappast i den fysiska bokhandeln, där f.ö. lyriken ofta är undangömd i något mörkt hörn på en ynklig hylla i butiken.

På poeter.se har jag själv skrivit parafraser på kända diktares dikter och använt olika antika och klassiska former och ämnen. Andra har publicerat sonetter, haiku, tanka och rimmade rader av olika slag, vilket håller igång den rika lyriktradition som finns sedan årtusenden. Det vore bra om flera vågade sig på klassiska versmått för att väga upp dagens massutbud av historielös, egotrippad och ostrukturerad poesi, som man helst glömmer så fort som möjligt.





Övriga genrer av Ulf Carlsson VIP
Läst 235 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2019-02-12 16:11



Bookmark and Share


  Poeten Salvador VIP
Den klassiska lyriken kanske bildar syntes med den moderna. Då måste vi kunna båda
2019-02-12

    ej medlem längre
Tack för tipset! De nämnda böckerna kan man finna på bokbörsen.

Själv har jag "Verskonstens ABC" av Alf Henriksson, samt "Lyrikens liv" av Janss/Melberg/Refsum
2019-02-12
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP