Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


STRÄVAN



den som inte har den
kan ge sitt liv för den
de demokratiska fri- och rättigheterna
att bestämma över sitt eget liv
valet är det egna
vi dricker i ett glädjerus
ur den livgivande källan
vi föds nakna till denna jord
då vi går härifrån är vi lika



DEMOKRATISKA RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER

det är ju så att i Sverige finns demokratiska rättigheter som ingen får lov förbjuda och som är skyddade av lagar. En bland de viktigaste är att få skriva och publicera vad man tycker och tänker i tidningar, böcker, radio , tv och på internet. Det här kallas för yttrandefrihets- och tryckfrihetsförordningen. Om vi skriver något som någon kanske inte gillar eller till och med hatar, kan man inte inte heller förbjuda så länge man inte skadar någon annan eller säger till någon att de ska begå en brottslig handling.

En viktig rätt är även att vi får gå ut på stan och demonstrera, bära plakat med budskap, hålla tal på offentlig plats, vi måste bara anmäla det i förväg.

I våra fri och rättigheter ingår även rösträtt och valen ska vara fria och ingen får kräva att vi berättar vad vi röstar på.

I demokratin har vi samma rätt till skola och utbildning, till jobb och hjälp när man är sjuk eller gammal. Vidare ska alla behandlas lika och rättvist. INGEN ska bli dåligt behandlad för man har en viss hudfärg, eller religion eller är i en viss ålder. SAMMA REGLER GÄLLER FÖR ALLA.


Vilka skyldigheter har vi då i en demokrati? Har man några sådana? Blir man straffad om man t.ex. inte går och röstar i val? Eller inte bryr sig om vem som bestämmer i landet?

Nej, vi straffas inte om vi inte vill välja, men det är viktigt att så många som möjligt använder sina rättigheter, annars blir det inte alla som är med och bestämmer och då fungerar det inte som i en riktig demokrati.

Om bara vissa grupper röstar, halva befolkningen, hur blir det då med politiken?

Om många unga inte bryr sig eller tycker de hittar ett parti som de gillar, hur ska de saker som är viktiga för dem komma fram? Vem ska se till att deras önskningar och behov blir uppfyllda?

Tänk också på om de som inte har arbete orkar rösta, då blir det även problem.

Som anhörig och vän stimulera och inspirera så initiativkraften ökar, vi är delaktiga allesammans i husbygget av ett bättre samhälle för oss själva och framtiden, även om vi inte får exakt just våra enskilda önskningar uppfyllda så är det både vår rätt och skyldighet att tillsammans göra vår röst hörd.




Övriga genrer (Essä/Recension) av morgonstjärna VIP
Läst 209 gånger
Publicerad 2019-02-17 21:13



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

morgonstjärna
morgonstjärna VIP