Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Iakttagelser på bibliotek

Jag släpper in en drake av den där sorten som skrattar med hela magen. En solig drake som slår sig för bröstet och kastar vilt med det vilda huvudet. Detta betyder att poesi är ett arbete för slaktare. Man klipper ut spöken och skriver. Skriver med bläck i block. Allt spill kokas till fond trots att det mumlas över overkliga räkneuppgifter.

Det går en svag musik genom byggnaden. Draken andas. Så många böcker som tittar på mig. Ingen av dem talar om mig – vad jag vet. Ett barn skriker sig långt bort. Några ler, andra bär sina djupaste sorger i plånboken. Någon söker med bekymrad min sig själv bland självhjälpsböcker. Hon läser baksidestexten och tar med sig det som skall hjälpa under armen. De leende självsäkra måste ha mött självhjälparen på väg nerför spiraltrappan. De självsäkra svänger sig på fotriktiga skor och bär frasande jackor utan tvivel. De ser inte draken.

Halmstad, denna stad som regnas fram och aldrig riktigt avtäcks. Nu börjar det faktiskt att regna igen. Jag vet inte om det gör staden större eller mindre. Hur som helst, rökarna förblir rökare också i regn. Tre trådsmala studenter bär på lådvin och burköl inför den kväll någon kommer ångra efteråt. Livet kommer att fortsätta i alla fall. Och draken.

 

 

 

 

 

 
Fri vers (Prosapoesi) av Stefan Albrektsson
Läst 334 gånger och applåderad av 15 personer
Publicerad 2019-02-21 10:45Bookmark and Share


  Respons VIP
Kul att du skriver om Halmstads bibliotek. En fantastisk betraktelse där en drake får leva och andas tillsammans med alla besökare som söker sina egna vägar i livet. Stor poesi!
2019-03-10

  Anya VIP
Tycker om hur du blandar det inre spelet med stadens utsida. Intressant med draken, kanske har vi alla en sådan inombords? Håller med Nanna X. Bra detaljer av lådvin och burköl. Känner igen mig i skrivandet som du gestaltar i inledningen.
2019-02-22

  Beatriz Quevedo de Hansen VIP
Din prosa text framkallar bilder. Jag är där med draken och följer allt som sker! Fina gestaltningar!
2019-02-22

  Nanna X VIP
Bok- och tidningsdraken eldar glatt i sin bilioteksgrotta och släpper ut rök genom näsborrarna, för rökarna att återanvända... Kanske vill han gissa gåtor också? Härligt realistiska detaljer som fotriktiga skor och burköl möter litteraturens fantastiska drake.
2019-02-21

  TrollTörnTrappan VIP
Gripande elev-porträtt av olika sorter, genom en lärares erfarna blick ; vilken såväl reflekterar och genomskådar som medkänner och bävar inför...

...allt i välavvägda doser för texten, jämte drakens dramatiska kompromisslöshet!?! (Bonus-stjärna för "bläck i block" vars enkla släktskap jag märkligt nog icke kan minnas mig läst förut?)
2019-02-21

  smultronbergen VIP
Ser inte draken. Den meningen bär
dikten för mig.
2019-02-21

  smultronbergen VIP

Texten är förstås välskriven. Jag
Tänker att den som betraktar är
vuxen, det är en skön känsla. Den
gör mig trygg. Din observation - sättet
observatören analyserar sätter ljus

2019-02-21

  Peter Olausson VIP
Mm! Drakar kan aldrig dö! Och inte bibliotek heller.
2019-02-21

  Jaseph VIP
Härligt burdus, magisk realism i förstastrofen i denna levande prosadikt, som så får en mer dokumentär inriktning, utan draken lämnar.
2019-02-21

    Sefarge VIP
Träffande rader.
Som en poesi
promenad
I tillvaron?


2019-02-21
  > Nästa text
< Föregående

Stefan Albrektsson
Stefan Albrektsson