Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
© Ingår i "Litterära brottstycken" som 309 av Sten Wiking


FRÅN POESI TILL FASCISM

Den italienske poeten och politiske
agitatorn Gabriele d` Annunzio
1863-1938
var den som sådde de flesta fröna
i den italienska Fascismens jordmån.

Däremot ansågs han opålitlig
och inte äkta,
utan var en karriärist och våghalsigt
flygaress,
som ofta övergav det han uppnått
för nästa mål.

Denne patriotiske anhängare av
nationalismen närde emellertid
en blind beundran
för det som var på modet,
vars chauvinism
visade på motsatsen till den
Altruism han gav sken av.

I hans poesi finns tydliga influenser
av romantiken,vilken väl låg i tiden
för det politiska klimatets litterära
uppfostran,
men några konkreta belägg för att
han skulle vara en politisk poet finns
inte.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 291 gånger
Publicerad 2019-02-24 03:44



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP