Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken" som nr 307 av Sten Wiking


KÄRLEKSBREVET SOM BLEV TILL EN ROMAN

Dominique Aury /Pauline Reage var
författarinnan och journalisten Anne
Desclos (1907-1998) pseudonym,
vilket gav hennes privatliv det integ-
ritetsskydd hon väl nog skulle behöva
efter sin uppseendeväckande och för
den tiden erotiskt utmanande brev-
roman " L ` HISTORIE D ` O " som
ett långt kärleksbrev till sin älskare
vilket också censurerades i Frankrike
1954.

Vad som är ren fiction och bekännelse-
skrift vet endast invigda som är döda
vittnen,
men hennes älskare språkpsykologen
Jean Paulhan 1884-1968 var den som
inspirerad av Marquis de Sade 1740-
1814 utnyttjade den erotiskt undergivna
med autistiska drag,
den kvinnliga huvudpersonen i boken,
som är författarinnans egen berättelse.

Hon utsätts därmed för den sadomaso-
chism vilken i vissa intelligenta litterära
kretsar var på modet vid den tiden,
antagligen förlästa på dess grundare
Leopold Von Sacher-Masoch 1836-1895

"To love is to live on the precipice"
var Anne Desclos omutbara erfarenhet
av kärleken.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 399 gånger
Publicerad 2019-02-24 06:02



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP