Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Journalistisk källskrift" av Sten Wiking


MOTSATSTEORETIKERNAS KRÄVANDE JOURNALISTIK

Jan Guillou tillhör den sällsynta sort
av journalister,vilken inte köper en
påstådd sanning rakt av,
och helst icke när nio av tio hävdar
att sanningen är en sanning för att
så många hävdar det och eftersom
det verkar för misstänkt sant för att
vara sant måste det ligga nån osanning
bakom,
för det farligaste hotet mot sanningen,
är när alla håller med och ingen ifråga-
sätter om det verkligen är en sanning
eftersom det utan tvivel måste vara
en sanning när nästan alla tror på att
det är en sanning.

Bara för att påven eller en president
påstår att någonting är en sanning,
betyder det inte generellt att det är
en sanning,
utan att den prövats i praktiken.

Och i nio av tio fall visar det sig
efter att vänt på alla stenar vara
motsatsen till en sanning vars
slutresultat blir till en osanning.

En motsatsteoretiker prövar också
sina teorier i praktiken för att
utvinna den logiska kvalitén
och dess realistiska halt av sanning.

Att tro att Gud finns är inte samma
sak som att veta att han inte finns.
*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 147 gånger
Publicerad 2019-02-24 14:54



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP