Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår som bihang till "Litterära brottstycken"


BIOGRAFISK VITTNESBÖRD

Det finns biografiska brottstycken,
man av hänsyn till personens inte-
gritet,inte publicerar medan de
ännu lever,utan avvaktar tills de
är döda,
vilket i en del fall kan innebära
en död efter döden.

Biografen besitter då vissa grund-
läggande fakta och vittnesbörd,
vilka därav kan ligga till den död-
es nackdel,att där en heder finns
kan komma att omvärderas.

I andra fall kan det röra sig om
en ren upprättelse av den hädan-
gångne.

En biograf bör därmed besitta
kunskaper som inte är allmänt
kända,utanför registratorns arkiv
och man utgår därför ifrån att
biografen gjort en grundlig
research av personen när den
befanns i livet.

Men ! det räcka alltså icke med
enbart ord,varken muntligt
eller i skrift,
utan här gäller hårdkokta fakta,
för att inte störa griftefriden.
16 kap 10 §

Det kan f.ö. vara förenat med livs-
fara veta ngt som kan äventyra en
högt uppsatt person i ansvarsställ-
ning,
så de sannaste vittnena är oftast
de som är döda.

*




Övriga genrer av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 281 gånger
Publicerad 2019-02-28 04:43



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP