Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Jobbar foRtfarande på att hitta ett natuRligt uttal av R


En besväRRRRRlig bokstav

 

Coolt supradental för en stockholmare 

drygt rullande för en göteborgska 

grovt skorrande för en skåning 

svart hål för en blekingska




Fri vers av Nanna X
Läst 220 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2019-03-01 13:46



Bookmark and Share


  Anya VIP
Har jag aldrig tänkt på. För oss norrbottningar är det en rätt tydlig bokstav.
2019-03-04

  TrollTörnTrappan VIP
Rejält intressanta små obsRvationR... härligt reflekterat!!!

Särskilt när sista raden är kortare = passar bra ihop med "hålet", för att inte säga utmRkt!

2019-03-02

  TrollTörnTrappan VIP
Känns som R vore tre(fyra) olika bokstävR. Som tur är har den samma visuella form! Även om jag heter TTT, så beundrar jag RRR starkt...
2019-03-02

  Stefan Albrektsson
Det där blekingska svarta hålet uppstår i min ööööschööötska också men fylls av alla svullna vokaler man kan tänka sig.
2019-03-02

  Gunwale VIP
Jag menar alltså att det ska vara ett supradentalt l i Berlin och parlament.
(Supradentalt och inget annat!)
2019-03-01

  Gunwale VIP
Och nuförtiden i media har ”rl” slutat uttalas superdentalt och i stället uttalas bokstäverna var för sig, åtminstone i vissa ord som t ex ”Berlin” och ”parlament”. Varför?! (Nu talar jag naturligtvis inte om skånska och finlandssvenska!)
2019-03-01

  Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Hehe....det där ärret har skapat en R-bildning i den dialektiska språkförbistringen,men det finns språk som är befriade från denna svårhanterliga bokstav därtill.
2019-03-01

  KattenKin VIP
"R":n är den kanske den mest utmärkande skillnaden mellan våra landskap språkligt sett. En bokstav som hamnar olika på tungan; långt bak, i mitten eller mot tänderna. Har inte funderat så mycket på det mer än franskan och skånskan. Kul att du gav R olika attityder, språkvetenskapslekfullhet. :)
2019-03-01

    ej medlem längre
Kraftfullt utstuderat i ett svart hål i Kirunavaara :)
2019-03-01
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X