Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken" av Sten Wiking


DET LITTERÄRA KRUTET

Under Stalinerans förföljelse och
utrensningsaktioner av
oppositionella oliktänkande
1934-1939
fick Stalin fullt upp,
som de till synes verkade outrotliga.

De dissidenter som inte
arkebuserades deporterades till
arbetslägren.

De mest irriterande var de intelektuella proletärförfattarna däribland pionjärer
som Maksim Gorkij 1868-1936
Lev Trotskij 1879-1940
Vladimir Majakovskij 1893-1930
Boris Pasternak 1890-1960
Michail Bulgakov 1891-1940 mfl
vilka utgjorde en plantskola
för oppositionen,
som när en försvann ersatte en ny som
tex Joseph Brodsky 1940-1996
och så fortsätter det in på 2000-talet,
likt en "litterär dominoeffekt"

Det litterära krutet har sin spridningseffekt
i kampen för individuell frihet.

~




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 298 gånger
Publicerad 2019-03-06 03:47



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP