Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
© Ingår i "Litterära brottstycken" av Sten Wiking


FÖRLAGENS REFUSERINGAR SOM DREV EN FÖRFATTARE TILL SJÄLVMORD

När ett sant geni visar prov på detta
som författare,bekräftas det genom
att alla idioter konspirerar mot honom.

Detta gör sig i allt väsentligt övertydligt
hos den ständigt refuserade
John Kennedy Toole 1937-1969
som till slut begick självmord pga av
att inget förlag ansåg honom kunna bli
författare med sitt verk "Dumskallarnas
sammansvärjning"

Moderns kärlek räddade honom dock
till eftervärlden som gav ut boken
postumt 1980,
vilken blev en bestseller.

Romanen består mer av korta noveller,
med en ironisk,burlesk satir,
där den röda tråden hålls ihop av en
dagdrivande outsider i ett amerikansk
samhälle,och har med tiden fått något
av kultstatus över sig.

Vad kunde det blivit om detta geni fått
fortsätta sitt författarskap,
och åtnjutit uppmuntran från ett förlag
istället ?

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 269 gånger
Publicerad 2019-03-07 05:20



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP