Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
© Ingår i "Litterära brottstycken"av Sten Wiking


FILOSOFEN SOM RÄDDADE VÄRLDEN IFRÅN NAZISMEN

Från katolsk uppväxt av fasta normer,
började den tyske filosofen och ling-
visten Martin Heidegger 1889-1976
sitt självständiga tänkande,
genom att berusa sin begåvning
med filosofi.

Som en förgrundare till existensi-
alismen blev hans omdömen om
varat kritiska,
där han menade människans
upplevelse av att vara naturlig
upphör när hon styrs
av sociala normer som några få
stipulerar som regelverk att följa.

Civilisationen närapå våldför sig
på individen med information
som dränerar hennes medvetande
och dränker hennes harmoni
med oljud istället för med
naturens stillhet.

Heidegger var en motvalls kärring
vilken i förhållande till sin samtid
såg studenter som slavar
vid universiteten som upplåtit sina
hjärnor till förprogrammerade läror.

Vidare ignorerade han Tv och
moderniteter av flera slag.

Det finns fog för att Heideggers
medlemskap
i nationalsocialistiska partiet
var ren infiltrering och spionage
för Usa,England och Frankrikes
räkning,
i vilket han räddade världen ifrån
Nazismens välde.

Tar man till sig hans filosofiska ideer
och kritiska invändningar mot sin
samtid framträder motsatsens logik
mot allt vad nazismen stod för.

Hans konflikt med Husserl vilken
var jude,
gav upphov till rykten om
Heideggers antisemitism,
för så känsloladdat var det bli ovän
med en enda jude att man generellt
bedömdes hata alla judar.

Att han inte avslöjades som lands-
förrädare beror förmodligen på
att han var lika skicklig på att
manipulera sin omgivning
som Hitler själv
och man ska ju bemöta fienden
med deras egna metoder.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 300 gånger
Publicerad 2019-03-07 10:03



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP