Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Balans o harmoni i ett porträtt

Vi är alla olika och många tycker sig finna en tillfredsställelse och/eller ett välbefinnande med att ta kontroll, sätta upp struktur och få balans på sin tillvaro medan andra bara nöjer sig med att bara vara harmoniska, fantasifulla och livliga att ta emot den kontroll som ges dem och känna förtroende för sig själva och sin omgivning.

Den första kategorin av människor strävar efter balans genom att söka struktur medan den andra utgår från en given struktur och känner harmoni.

Om man ser på orden balans och harmoni lite närmare så ser man att de kan vara väldigt olika. Eller rättare sagt så har de olika roller för vårat välbefinnande.

Ta exempelvis en bild där det råder en balans mellan föremålen i ramen. Endast och bara endast en balans men ingen harmoni. Den blir utan utveckling nästintill statisk. Den blir livlös och saknar själ. Vi saknar något som driver en utveckling i bilden. En drivkraft. Vi saknar harmoni. Harmoni uppstår först då man anar en utveckling.

Balans
Ordet balans betyder jämvikt. Något som är i balans är också statiskt. Det drar lika mycket åt båda håll eller väger lika mycket. Att uppnå balans är inget annat än att finna den anspänning som krävs för att utföra den aktivitet som önskas utan att falla. Som att cykla utan att röra sig framåt. Balans är bra men utan harmoni som driver utvecklingen och jobbar framåt är den död som en sten.

Harmoni
"Harmonik är beroende av uppbyggnad och utveckling. I varje harmoni finns ett mått av inneboende spänning, eller vilja att leda till en ny harmoni. I varje följd av harmonier finns dessutom ett mått av framåtdrivande kraft." Källa: WIKIPEDIA

Därför gillar vi det gyllene snittet.
I det gyllene snittet kan vi uppleva både harmoni och balans. Det är därför som vi finner det nästintill magiskt. Man skulle kunna säga att virveln i det gyllene snittet är en avbildning av någonting som driver utveckling framåt. Livet avbildat i sin fullkomlighet.

Såsom exempelvis Mona Lisa: Kan det vara så att Leonardo Da Vinci ville porträttera välbefinnandet i sig självt! Ett försök till att ge mänskligheten den harmoniska formen för välbefinnande avspeglat i ett människoporträtt?

Jaramald 2010




Övriga genrer (Essä/Recension) av Jaramald VIP
Läst 296 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2019-03-07 12:11



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jaramald
Jaramald VIP