Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Tankar om havet

I

Kan man tala om havet

utan djup, utan vågor och måsar

 

finns det en sälta i luften

också långt från kusterna

 

långt från vårvinterns

frusna tångbäddar

 

och klippor där stormarna

ristat bistra sagors fåror

 

i gnejs och granit

och diabasens lockande mascara?

 

II

Jag vet inte, jag vet så lite

och jag kan inte svara

 

när du frågar om längtan

och om ordets betydelse

 

jag vet så lite

också om havet

 

fastän jag dras till djupet

när sälarna ropar

 

från de grå skären

längre ut, alltid längre ut

 

III

Vet så lite om att leva

och om att dö

 

vet att krabborna finns

i sjögräsets gröna hårslingor

 

och att någon alltid

lämnat spår i sanden

 

när jag själv vandrar

längs drivvedsstranden

 

någon som nyss varit

där jag själv nu befinner mig

 

IV

Ser mig omkring

och allt är snö och vidder

 

allt är skog och granar

och björkar som sover

 

ser åkrarna och tänker

på frusna vågsvall

 

mitt i denna vinter

som ännu trycker ansiktet

 

mitt ansikte,

min blottade nacke

 

mot den kalla marken

där vardagen bor

 

V

Jag vet inte

och hur kan jag begära

 

att du då skall veta

vad som är djup och strand

 

vad som är då och nu

nära och fjärran

 

längtan och drömmar

och doft av anemoner?

 

VI

Solen strör

vinterns kalla silver

 

över världen

vi alla delar

 

och jag undrar

var havet är




Fri vers av Peter Olausson VIP
Läst 374 gånger och applåderad av 17 personer
Publicerad 2019-03-11 09:03



Bookmark and Share


  Aisha VIP
tycker om hur du väver ihop naturskildringen med en människas existentiella frågor!
/Aisha
2019-05-09

  lodjuret/seglare VIP
Texter kan verkligen trösta frusen själ, en del människor vill tiden själv slå ihjäl, hellre det än andra individer, sådana som skapar i eviga tider, ta bara en avsomnad J. Brel...
2019-03-11

  Johan Strömstedt
En fin vandring mellan tankar och funderingar.
2019-03-11

  Kungskobran VIP
Fin levande beskrivning som väcker tankar.
2019-03-11

  AiA Maria den fria
Bländande vackert

Sinnlighet som berör på djupet

Tack!
2019-03-11

  Viksten
Fantastiskt bra
2019-03-11

  Öknens Ros VIP
fina naturbilder, stämningsfull, havet en ständig inspirationskälla att ösa ur.
2019-03-11
  > Nästa text
< Föregående

Peter Olausson
Peter Olausson VIP