Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
© Ingår i "Litterära brottstycken" ( Tyska delen) av Sten Wiking


KÄRLEKSDRAMAT SOM STARTADE EN SJÄLVMORDSVÅG

Under en pseudonym debuterade den 25-årige
Johann Wolfgang Goethe (1749-1832)
som roman-författare med brevromanen
"Den unge Werthers lidanden" 1774,
vilken till stora delar är självbiografisk.

Dess klassiska kärleksdrama,var inget nytt
för den tiden,som det skildrats långt före
av allsköns diktare,filosofer och författare,
alltifrån antiken till romantiken,
där ena parten överges medan den andre
begår självmord av olycklig kärlek.

Goethe själv överlevde dock sina kval,
och dramatiserade friskt,
och kärlekshistorier fanns det åtskilliga
av i Goethes långa liv,
både diktade och verkliga.

Äpplet föll inte långt ifrån trädet vad gällde
likheter mellan far och son,där Goethes far
också hade god aptit vad gällde kvinnor
och karriär,
och lär ha varit en riktig lirare som visste
vad han ville och köpte in sig i societeten
samt lade beslag på borgmästarens dotter
med vilken han gifte sig.

Vad beträffar "Den unge Werthers lidanden"
gav den upphov till en självmordsvåg
bland unga känsliga studenter en tid,
med samma olycksaliga lidelse som bokens
huvudperson Werther,så det borde kanske
räcka med det egna lidandet kan man tycka,
men lidandet lindrades kanske om det fanns
någon att identifiera sig med för att inte
känna sig helt ensam i sitt öde.

*
© Bild : Fineart images/Heritage "Charlotte
Von Stein vs Johann Wolfgang Goethe
omkring 1790




Övriga genrer av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 391 gånger
Publicerad 2019-03-11 10:59



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP