Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår även i "Litterära brottstycken" av Sten Wiking Bildillustration föreställande Djävulen handleder Hermanus Inclusius skriva Codex Gigas.Bokomslag till "Det ondas arvsanlag"


MUNKEN SOM FICK HJÄLP AV DJÄVULEN

Mellan 1200-1230-talet i ett Böhmiskt kloster,
satt en munk Hermanus Monachus
Inclusus isolerad för sina synder
och i sitt anletes svett skrev "Codex Gigas"
den sk "Djävulsbibeln"

En tung bok ca: 75 kg innehållande all näring
för den ockultintresserade.

Munken skrev den för hand som förtvivlat
försök till botgöring,
men bad djävulen om hjälp,
vilket gjorde att munken förlorade sin själ.

Djävulsbibeln omfattar 620 handskrivna
sidor,och gåtan om vem hans medhjälpare
var,är ännu höljt i dunkel,och tvivelsutan
finns nog ingen bok som bytt så många
ägare,
stulits och varit inblandad i fler strider
som just "Codex Gigas"

Den ligga nu isolerad på Kungliga biblioteket
som handskrift nr A. 148.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 462 gånger
Publicerad 2019-03-15 09:32



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP