Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
© Ingår i "Litterära brottstycken"av Sten Wiking Bild Madame Blavatsky med tre av sina aktörer.


SIERSKAN SOM FÖRSVANN

Teosofen,författarinnan och mediumet
Helena Petrova Blavatsky 1831-1891
(Ryssland) förebådade redan som barn
sin framtid,med vars växande intuitiva
förmåga i en blandning av medium
och manipulation,
förmådde locka till sig anhängare och
elever till sina ockulta seanser.

Hennes turnéer världen runt bekostades
troligtvis av de män hon sol och vårat,
varav den förste hon gifte sig med vid
sjutton års ålder och rymde ifrån,
samt en man i Paris som hon också
övergav,och i Indien drygade hon ut
turnékassan med ett bedrägeri,
vilket återigen slutade med att hon
måste fly.

Hon var ingenting mer än en förtida
New-age-böna,planterad i en vidskeplig
tidsandas jordmån,
vars teosofiska strömningar utgick fr
200-talets teosofiska filosofer i Alexandria.

Det kan vara förnuftigt vara skeptisk,
för blind tro kan leda till allvarliga
psykoser.

*








Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 320 gånger
Publicerad 2019-03-16 18:40



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP