Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken"(franska delen)av Sten Wiking Omslagsdesign © Sten Wiking


VÄRLDENS MEST PRODUKTIVE MEN BORTGLÖMDE FÖRFATTARE

Han kan räknas till världens mest
kreative,men bortglömde författare
Nicolas-Edme Restif 1734-1806,
som trots sin fattigdom lät trycka
sina verk för hand ca :300 illustrerade
band inom de flesta ämnesområden.

Hans samhällskritik gav honom ett
rykte som föll honom i onåd hos de
franska myndigheterna,men som
efter sin död togs till nåder av
Napoleon,där han skulle ingått som
polis i ministeriet,ifall han levat.

Restif fick tidigt rykte om sig vara
en rännstenens Rousseau,
samt även den som namngav
sexnovellen dess genre"Pornografi"

I allt övrigt kan han rekommenderas
till alla blodtörstiga bibliofiler.

Hans självbiografier är ökända för
sin mytomani,
där han skarvade lite hursomhelst
som han ville.
Kanske en av franska sjutonhundra-
talets litterära rockstjärnor.



*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 378 gånger
Publicerad 2019-03-19 20:23



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP