Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Linnean

Linnaea
Blomsterkonungen Carl von
Linné kallade din nordliga
art Linnaea Borealis och
den infogades i hans adels-
sköld. Du är en vedväxt och
har en liggstam likt en reva
i mossbädden. I Lappland
hittade Linné sådana skott
med 6 meters ängd. Dina
upprätta bladpar är närings-
skott. Blommorna sitter oftast
parvis i toppen, ibland 2 par.
Blomkronans hängställning
skyddar ståndarmjölet. Du
doftar milt av mandel och
finns i hela Skandinavien
ända upp mot trädgränsen.
Man ser dig också i bl a
Skottland och Sibirien.
Du trivs bra i barrskog
(särskilt gran) men även
på skoglös mark i Lappland.
C F Hoffberg påstod 1792
att en dekokt dryck av linnean
var bra mot gikt. Utrörd med
mjölk också mot ben- och
ledvärk. Du är Smålands
landskapsblomma och kallas
t ex för vindblomma i Norr-
land, småraisbliommä i Älv-
dalen och kninablome i
Svensk-Finland.




Övriga genrer av Nils-Ivar Lindström
Läst 136 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2019-03-21 18:10



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Nils-Ivar Lindström