Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
nutida tolkning av oerhört gamla minnesglimtar, närmast en arketyp


Granne # 2 : Spisande Plattorna

 

 

det är en tant eller två

som har en spisplatta

eller tre, där jag känner

hur uppenbart det kan brännas

som av hundra glödlampor

i en enda ton

rycker jag fingret tillbaks

men tanterna är snälla, ler majsoligt

och mamma är med

mitt i den rostiga doften

av kaffe och fyra brödbullar

kanske precis upptinade

gråter jag knappt ens?!?

skrattar de hjärtligt åt ponken

påminner mig starkt om hur Armstrong

hälsar på Dolly som ligger inspelad

först på bästa kassettbandets B-sida *

låter först som om

de skruvar ur proppar

eller i på nytt varv

är möjligtvis tanterna mor o dotter

hur man nu kan vara det när man är gammal?!

nå, de bor ju

på ett annat hörn

neri uppgången oerhört olik våran

ändå samma sort

lika skrämmande som oförarglig

 

 

* [sedan kommer Platters både

mörkaste och ljusaste röst

medan tvåan på A-sidan kallas Brenda Lee

i lugn storm direkt efter livliga Little Eva

hos noggrant blandade, brända mandlar

hämtade från vår närmare grannes

redan supermixade box av samlingsplattor

tvärs igenom jazz, country, schlager, motown

där även minnen o personer snurrar ihop sig]

 

 

 

 

 




Fri vers av TrollTörnTrappan VIP
Läst 237 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2019-03-26 00:36



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
Glädjande du finner texten talade! Det tackar vi för!! = jag 2019 och jag 1979.

Även fast jag inte är helt överens med mig själv om vilka minnen som verkligen hör ihop och vilka som har stuvats in i samma notbild.... med måhända några år emellan första hisnande intrycken och följande fantasier i pojkens nyfikna huvud?? (längs fortsatt växande lager på lager...)

Nåväl, det fina är ju att hela gröten fanns där någonstans, grannarna och grejerna, som kunde ge upphov till ännu ett gripande perspektiv nu!

För övrigt syftar nämnda leende på att det är maj som är solig, men majsolja skulle iofs också kunnat göra sig finemang här :-)
2019-03-26

  Gunwale VIP
Så här ska minnen beskrivas!
2019-03-26

  Nanna X
ler majsoljigt var ett fett uttryck ; )
2019-03-26

  Nanna X
Intressant liknelse mellan plattor och plattor. Jo nog kan musik bränna som eld alltid. Och visst kan två tanter vara mor och dotter, särskilt i en liten pojkes värld.
2019-03-26
  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP