Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken"(svenska delen)av Sten Wiking


EN NORRLÄNDSK HEMINGWAY

De som inte känt till den svenske
Hemingway Thorsten Georg Jonsson
1910-1950
poet,journalist,förf,översättare,
blir härmed medveten om denne
bortglömde tungviktare,
som tjugotreåring debuterade
med en blygsam diktsamling 1933
vilken åtföljdes av flera samt novell-
samlingar.

Dessa arbeten var förstudier till
vad som komma skulle,
influerad från översättningsarbete
av Steinbeck och Hemingway,
spände han sina författarådror,
däri han tog fasta på människans
praktiska handlingar av vad hon
gör istället för teorier,
vilket han hade med sig från sin
yrkesroll som "nämndeman"
i tingsrätten.

Romanen "Konvoj" skriven
under amerikavistelsen
är bland andra romaner den mest
uppmärksammade.

Som tidigare kulturredaktör för
DN hade han även in och utblick
vari litteraturen stod i tiden.

En människa har ibland fler sidor
än någon bok.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 317 gånger
Publicerad 2019-03-26 20:17



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP