Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken"av Sten Wiking Bildillustration ingår i "Litterära brottstycken"


ETT HÅRRESANDE BROTTSTYCKE

År 1834 föddes i en indianby i norra
Mexiko,
ett flickebarn,Julia Pastrana vilket sas
var ett mellanting av en homo sapiens
och apa (hybrid) som med stigande
ålder fick en förklädnad närmast
luden päls.
Sanningen var en genetisk störning
"Hypertrikos"

Grym och hjärtlös som människan
kan vara,lämnades det lilla barnet
ensamt utelämnad i skogen,
där hon dock hittades vid tre års
ålder.

Utstött och ratad pg av sin yttre
deformitet tvångsgiftes hon av en
cirkusdirektör,
som såg en möjlighet göra henne
till ett nummer.

Inlåst som ett djur slog så managern
Theodore Lent på stora trumman för
det nya dragplåstret.

Som hon nu blev en riktig kassako
beslöt managern göra henne gravid
för att förhoppningsvis få ännu en
kassako i sitt tivolistall.

Julia dog i barnsäng 26 år gammal
och födde en son som också strax
därpå dog,
född med samma deformitet som
modern,och det kanske var bäst
att cirkusen kring Julia Pastranas
olycksaliga öde slutade där.

Men icke ! både hon och sonens
lik balsamerades,och fraktades
runt för uppvisning ända upp till
Sverige.

En annan närbesläktad var Merrick
1862-1890"Elefantmannen"
som föddes två år efter att Julia dog.
Båda avled innan trettio års ålder.




*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 368 gånger
Publicerad 2019-03-27 13:01



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP