Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
2018-09-30


Banden

Banden.
Banden är många
vissa starka
andra slappa
töjda, nötta

Trådslitna
vissa av

Banden
de jag spelat i,
banden
de jag jobbat vid,
banden
släktbanden, syskonbanden, vänskapsbanden
bundna
mina händer
bundna
tiden, tillfället, stunden, dået

Banden
beroende av mig, mina händer
dialektalt
banden – livet

Banden
binder
fångar
håller
lappar
ibland tillfälligt
ibland
en del av konstruktionen

Starka band
håller mig samman
men är svagast som vävtejp
bara på ena hållet

De rivs, ibland så lätt
fast än de är tänkta att vara så stryktåliga
ibland är de så starka, så starka
men klivs lätt ur
eller limmet lossnar

Ett band kan klippas
invigas
ett band klipps
och markerar ett nytt
vissa band dekorerar
men är meningslöst på andra sett

Vissa band fraktar
transportband
för mig
i en riktning
ibland till mig, från mig, vid mig, förbi mig

Banden binder oss samman
får allt att gå runt
vissa band tror jag att jag glädjs av
vid vissa band har jag svettats vid
på Tetra Pak
på tunnelbanan
på scenen
och i banden mellan mig och andra människor

Banden -
älskare
bästis
pojkvän/flickvän
kompis
kamrat
kollega
mamma
Erik
bror
kusin
yiayia
papou

Hur kan vissa band tänjas så mycket
och ändå hålla sitt fasta grepp om mig,
medan vissa så starka ändå brytas av minsta rörelse som torra gummiband?

Vissa band håller mig så fast
att det stoppar min blodtillförsel
och när dessa klipps av
syns märken på huden
av banden där de suttit
tur är
att inget amputerats
mitt blod får åter strömma i min kropp

Det finns band i mig
som ger mig röst
och band som håller samman
led med led

Samband
relation

Våra band
tidsbundna

Det skrämmer mig när de upphör att hålla mig samman
när de upphör att hålla om mig
men det finns de band som sitter hårt nog för att finna sitt grepp men inte strypa

Inga löpband
inga kassaband
inga trådslitna
men de band som inte har nåt kollektivt, sammansatt namn
de är dessa band
som håller mig sammansatt
och driver hela mig

håller
älskar
stöttar
stödjer
täpper
lättar
binder samman
mig och andra

Vilka de är
syns i väven

Vad de gör och har gjort
syns i mig




Fri vers (Fri form) av Savel
Läst 132 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2019-03-27 13:41



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Savel
Savel