Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

DEN SANNE EVANGELISTEN

Ifall yttrandefriheten tillät det,
skulle det bli obehaglig läsning,
men det kan även räcka med
en liten touch vid ämnet
för att det ska börja pyra.

Den som vidrör och smeker
elden utan att bli berörd
knappast mänsklig är,
men som ändock på annat vis,
visar sig vara mer känslig och
mottaglig än någon människa,
med vars ömma medkänsla
och vänskap till allt som
befinna sig i nöd av utsatt läge
i ensamhet,sorg,fattigdom och
förtryck.
som det föräldralösa barnet,
den förljugne,
den oskyldigt dömde,
fallna kvinnor och alla andra
som krossas mellan kugghjulen
i samhällets maskineri,
där även djuren som spärrats in
i koncentrationsläger
i väntan för vidare transport
till slakterier,
allt för några omättligas egoism
och frosserier
är det som har väckt denna
människas uppmärksamhet.

Denna sällsynta människotyp
av hyperboliskt medlidande,
är förbehållen den barmhärtiga
nåd,men som ändock blott som
människa befinns vara lika
hjälplös som mänskligheten själv,
där social kompetens väcker
ett löjets skimmer närmast ett
hyckleri av ondska
i sin bedrägligaste form.

Den som inget äger mer än sig
själv,och offrar sig för andra
utan att begära eller vänta sig
något tillbaka,
är en sann evangelist
eller buddhist,
som uppnått högre andliga
värden,
som för den materiella människan
är ett okänt universum.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 184 gånger
Publicerad 2019-04-01 08:18



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP