Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
När en själv gör fel är det bra att ha någon till hands att skylla på. 'Det var ditt fel, du störde mig när jag skulle till att...', vilket är en tacksam scen i en del filmer och serier. Exempelvis på golfbanan, när någon skall slå och en sabotör hostar e


Råka säga semafor istället för...





...metafor, som det var så meningen att 'ha på tungan'.
Som är så vanligt i samtal och skrift.
Omskrivning för det en själv menar.
En sorts exempel, eller i diktsammanhang,
'vackert uttryckt'.

Själv har jag svårt för just metaforer
sedan jag förstått mig på hur
svårt det kan vara för människor
vilka tänker ungefär som barn,
att fatta något av vad det betyder.

Människor med autism,
'förståndshandikappade' et cetera.

De har svårt att förstå abstrakt tal,
som exempelvis ord lika

'likt en svallvåg kändes det inombords,
när hon hoppade över lunchen
och ville ha en som elektrifierande i telefonen
och en kram i sms eller på kort, i brev.

Ibland uppstår frågor som...

Är en försiktigt utdelad kyss
mer möjligt önskvärt ömsint
än en utdelas i hast,
mellan slurken het dryck i köket
och en rusning på dörren
och ut till 'mera verkligheten'?

Vilken stundom ställer saker 'på huvudet'.
För envar som läser i en bok och förstår
'nada', som väl i sig är spanska
eller sätt att söka förmedla sin möjliga okunskap.




Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 488 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2019-04-03 07:53



Bookmark and Share


  Per Rydberg
Även om jag förstår
en metafor
är semafor
något betydligt mer uppenbart

Din text belyser på ett tillgängliigt sätt
de viktiga med konkretion. Tack!
2019-04-03
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP