Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken"(Engelska delen)


SATIRIKERN SOM BLEV GALEN

Han var en brittisk faderlös poet,satiriker,
essäist och kritiker som till en början skrev
under pseudonym Isaac Bickerstaff 1667-
1745 i världslitteraturen känd som en av
de träffsäkraste satirikerna med namnet
Jonathan Swift,vilken rörde om ordentligt
både inom kyrkoväsendet som i
politiska spörsmål.

Som tjugotvååring inleddes en vänskap
med en åttaårig flicka (Ester Johnson)
1681-1728 vilken han kallade Stella
som han var privatlärare åt och lärde
skriva och läsa.

Trots flertal kvinnohistorier förblev Stella
hans livs största kärlek,
som han även tillägnat sin
korrespondens "Journal to Stella"

Det rörde sig om en högre sorts kärlek
som inte på något vis var av sexuell karaktär,
förmodligen mer faderlig.

I ett brev förvarade han en hårlock av henne
med texten "Den enda kvinnans hår"
Hur magisk kan en kärlek bli ?

Ansatt av yrsel och tinnitus sedan barndomen,
ledde hans galenskap inte längre än till Mars,
som han förutspått ägde månar,
långt innan det vetenskapligt bevisats,
och har därför fått en krater uppkallad
efter sig,
värdig en litterär komet.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 568 gånger
Publicerad 2019-04-04 01:07



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP