Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Kolla in detta. Testa sen själv. Bara skriv - slumpa ut - och läs.


Randomrader (gör-det-själv)


Så här kan man göra.

- Skriv ner några korta rader av helt olika slag, typ 18 st.
- Numrera dem 1-18.
- Slumpa ut siffrorna helt random, två gånger i följd. Nu har du 36 st randomrader.
- Dela upp i tre strofer, blir lite behändigare så. Och läs.

Slumpen krokar då arm med raderna på nytt sätt, drar ut nytt innehåll ur dina rader.
Du tittar förundrad: har jag skrivit det här? Det har blivit en ny dikt.

Jag visar hur jag menar.

Först skriver jag 18 olika rader, lite huller om buller. Och numrerar dem. Så här:
1. Förr gick man i skolan på lördagar.
2. På väggen drömmer dina vingar.
3. Alla smakerna måste sitta där.
4. Varför har grisar så stora näsor?
5. Sverige - vi har ett resultat.
6. Du kan vira in dig i gardinen där.
7. Vi har varit tydliga med det här.
8. Saturnus har 62 månar.
9. Mars, april har knopp i håret.
10. Anders braskar, julen slaskar.
11. Allt som är rea dras av i kassan.
12. Passagerarna ombeds gå längre bak i vagnen.
13. Månn´ ädlare lida och fördraga?
14. Jag går hemma på fäbon och väntar.
15. Våran prost är rund som en ost.
16. Dom har lovat ösregn till kvällen.
17.Pi delat med sig själv är ett primtal.
18. Fillibunkom som tant Ulla alltid sa.

Och när jag gör min utslumpning blir den så här:
11,7,14,3,10,6,16,9,1,13,17,2 och 15,18,8,4,12,5,1,17,10,8,12,9 samt 6,15,11,14,13,2,16,4,3,7,18,5.

Som ger detta:

Allt som är rea dras av i kassan.
Vi har varit tydliga med det här.
Jag går hemma på fäbon och väntar.
Alla smakerna måste sitta där.
Anders braskar, julen slaskar.
Du kan vira in dig i gardinen där.
Dom har lovat ösregn till kvällen.
Mars, april har knopp i håret.
Förr gick man i skolan på lördagar.
Månn´ ädlare lida och fördraga?
Pi delat med sig själv är ett primtal.
På väggen drömmer dina vingar.

Våran prost är rund som en ost.
Fillibunkom som tant Ulla alltid sa.
Saturnus har 62 månar.
Varför har grisar så stora näsor?
Passagerarna ombeds gå längre bak i vagnen.
Sverige - vi har ett resultat.
Förr gick man i skolan på lördagar.
Pi delat med sig själv är ett primtal.
Anders braskar, julen slaskar.
Saturnus har 62 månar.
Passagerarna ombeds gå längre bak i vagnen.
Mars, april har knopp i håret.

Du kan vira in dig i gardinen här.
Våran prost är rund som en ost.
Allt som är rea dras av i kassan.
Jag går hemma på fäbon och väntar.
Månn´ ädlare lida och fördraga?
På väggen drömmer dina vingar.
Dom har lovat ösregn till kvällen.
Varför har grisar så stora näsor?
Alla smakerna måste sitta där.
Vi har varit tydliga med det här.
Fillibunkom som tant Ulla sa.
Sverige - vi har ett resultat.





Fri vers av Göran P Rödholm
Läst 228 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2019-04-08 00:02



Bookmark and Share


  Viksten
Kreativt minsann
2019-04-08
  > Nästa text
< Föregående

Göran P Rödholm
Göran P Rödholm