Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


©Ingår i "Litterära brottstycken" Omslagsdesign av Sten Wiking©


HERRSKAP OCH TJÄNSTEFOLK PÅ SVENSKA

Hon var 1700-1800 talets förste
bloggare i dagboksform,
Märta Helena Reenstierna 1753-
1841 adelsfröken,godsjungfru
textildesigner,dagboksförfattare.

De hemliga dagböckerna ger en in-
blick av "Herrskap och tjänstefolk"
i svensk societets dagliga bestyr.

I allt övrigt påminner de om Norens
nitiskt noggranna dagbok,
där allehanda små göromål noteras,
vars litterära värde kan anses ringa,
och mer av personligt värde.

Väderprognoser som miner om den
gamla bondepraktikan,den dagliga
fysiska och psykiska statusen,
div,göromål,besök av bekanta,utflykter,
kvalitén på tyger mm,
men nästan inget om barnskötsel,
till trots hon avlat fram åtta barn.

Man undrar över hur dagboksförfattare
får tid att uträtta något utöver att skriva
dagbok,
när det verkar som deras tid helt upptas
av att notera allt vad de har gjort eller
ska göra,
som om de lever och dör i sina dagböcker,
men något ska väl även en välbärgad
adelsdam sysselsätta sig med.



*








Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 442 gånger
Publicerad 2019-04-09 01:10



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP