Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken"Omslagsdesign av Sten Wiking.


*DEN POETISKE DIPLOMATEN*

Vi skriva anno 1905 då världen och framför
allt Sverige begåvades med något så ovanligt
som en poetisk diplomat och nationalekonom,
Fn-sekreterare Dag Hjalmar Hammarskjöld
1905-1961.

Hammarskjöld flög verkligen världen runt
med sin fr födseln humanistiska människo-
syn,
och som en av de första som reformerade
Fn fr grunden.
alltid beväpnad med slagfärdiga citat från
kända poeter vid offentliga föreläsningar
och skrev själv en del maximer och verser,
utgivna postumt 1963 "Vägmärken" vilken
kan betraktas som en litterär "hit"
med ständigt nytryckta upplagor.

I övrigt närde Hammarskjöld högtflygande
planer i den politiska s,fären,
som tyvärr slutade i en flygplansolycka,
som antas vara sabotage för att röja honom
ur vägen,
vilket inte är osannolikt i en ond värld,
där de flesta med goda föresatser mördas.

Hans bestående betydelse för eftervärlden
är väl närmast minnet av en sann och ärlig
humanist,
samt en av Fn,s pionjärer,
trots att Fn under 2000-talet förlorat mycket
av sitt inflytande och värde
pg av stormakternas enskilda veton.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 303 gånger
Publicerad 2019-04-10 20:56



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP