Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Moroten

Daucus carota sativus

Du är en förädlad tvåårig
rotfrukt, vanligen orange
till färgen, vilken alstras
av ämnet karoten. Du
har flera ämnen som är
viktiga för vår hälsa.
Du kan bli nästan en
meter hög och får vita
blommor i juli-augusti.
Moroten är en kulturväxt
med ursprung från Asien,
färgen var då starkt violett.
Till Europa kom du under
medeltiden. Man odlar
dig över hela världen, och
i Sverige över hela landet.
Moroten har extremt låg fett-
halt och ditt karotin tillför
A-vitamin hos oss. Vid
matlagning är du utmärkt
användbar, samt som djur-
foder Man kan också äta
blasten. Uttrycket ”morot
och piska” kommer sig av
att man får en åsna att gå
framåt, antingen genom att
hänga en morot på en stång
framför den, eller genom att
piska den. Att äta morötter
(A-vitamin) är bra om man
har dålig syn, men gör inte
bra syn bättre.




Övriga genrer av Nils-Ivar Lindström
Läst 138 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2019-04-14 09:09



Bookmark and Share


  Johan Strömstedt
Vad snopen jag blev när jag läste din text. Trodde du skulle tolka den som belöningssymbolen men istället blev det god information om den riktiga moroten, bra!
2019-04-14
  > Nästa text
< Föregående

Nils-Ivar Lindström