Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Strindbergiana"av Sten Wiking.Bokomslag designat af författaren.


STRINDBERG I UPPHETSAT TILLSTÅND

Ågust : Vad ?....
ska hon försumma sina
äktenskapliga plikter !?

Frida : Har ingen lust just idag.

Ågust: Förvägran mannens gunst
i äktenskap,
äro likställt vid äktenskapsbrott,
för det hon lovat inför sin make och
den allsmäktige älska honom
i nöd och lust.

Äktenskapsförbryterska ! då kan jag
lika gärna gå till en gatslinka.

Frida : Jaha ! Men då har han ju själv
begått äktenskapsbrott af gröfre slag.

Ågust : Frida äro icke naturlig därför icke
normal och jag äro naturlig och normal,
som följa instinktens lag,ity hon icke gifva
annan råd,i makens upphetsade tillstånd,
och hade det vart på Neandertalarnes tid,
hade hon blifvit betäkt,för vad hon än sagt.

Frida : Patriarkatets styre öfver kvinnan,
då som nu ja !

Ågust : Sååååå....
hon när feministiska anspråkligheter
på det matriarkala,
då ska jag utbjuda henne åt en lämpligare
make.

Frida : Jasså ! och vem skulle det vara ?

Ågust : Ibsen ! vem fan annars !?
inför den knähunden,toffeln,
mammagrisen och hanrejen,
kan hon bete sig hursomhelst,
ity han låta kvinnan tänka för sig.
dessutom vore hon som skapad
för en roll i hans pjäs "Et dukkehjem"


*







Övriga genrer (Drama/Dialog) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 301 gånger
Publicerad 2019-04-17 22:54



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP