Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Ingår i "Litterära brottstycken"omslagsdesign av författaren ©


MYTER SOM KAN AVLIVAS

Danskkungen Valdemar IV Atterdags
(1320-1375) karriär som kung,
var en blodig soppa,
där han inte bara rånmördade
Visbyborna( ca: 1800 Gutar)
utan även mördade
och skövlade Öland och Skåne
efter sitt vanvårdade Danmark.

Vadi rykten som gått i folksägner
fr mun till mun,
har inte kunnat beläggas med 100%
fakta.

*
Katarina den stora 1729-1796 blev
också omgiven av rykten,
legender och folksägner,
vilka icke äga någon tillförlitlig grund,
som den att hon dog under ett samlag
med en häst.

Detta illasinnade rykte lär uppkommit
av det faktum hon ägde förmånen
välja vilken man hon ville,
och de mindre berikade och försmådda
förtalade henne i sitt avundsjuka mörker.

*
Columbus upptäckte inte Amerika före
den amerikanska urbefolkningen gjorde
det,för i själva verket upptäckte han bara
att Amerika var befolkat av indianer,
liksom engelsmännen upptäckte Australiens
urinvånare Aboriginerna.

*
Gutenberg uppfann aldrig boktryckarkonsten,
det var kineserna som var de första vilket kan
bevisas genom att de har världens äldsta bevarade tryckta skrift med tryckår och datum,
benämnd "Diamantsutran" år 868.

*
Robin Hood-legenden är en av de svåraste
myter ta kål på eftersom den är för god
för att avliva men han stal inte från rika
för att ge de fattiga,utan behöll stöldgodset
för sin egen del.
Litterärt smink och Hollywoods drömfabrik
förvränger ofta historien.

*
Om vi fått lära oss från början att jorden
var fyrkantig,skulle ingen tro på den som
påstår att den är rund.

Allt handlar om förprogrammeringar
i hjärnan.

*






,




Övriga genrer av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 228 gånger
Publicerad 2019-04-21 12:39



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP