Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Min nya serie i skrift form (Del 5)


Kris i Sverige

 

Vi tar för givet allting. Vi tror att vi är trygga i vårt lilla land. Bara för att Sverige tidigare har lyckats vara någorlunda neutralt. Nu kanske någon hojtar och säger vad tusan snackar du om? Sverige har varit helt och hållet neutralt från krig och elände. Men det är inte helt sant att det har varit det, helt och hållet. Snart kommer tredje världskriget. Kommer Sverige att lyckas slippa undan någorlunda igen? Dagen kan komma när som helst, när bomber faller ner från himlen, varför tar du inte då och förbereder dig? Nej, för att du har det bra i detta land. Hyfsat. Du tror att det aldrig kan hända Sverige, att vi hamnar i krisläge. Man tar det för givet helt enkelt. Vet du vad du ska göra då om Sverige hamnar i krig? Själv har jag redan börjat fylla en stor träningsväska med mat, olika redskap och sjukvårdsredskap, som plåster och salva för öppna sår. Har du börjat också göra som jag? Om inte, varför inte? Vi kommer också att bli flyktingar en dag. Du måste klara dig själv i minst tre dagar innan du får statlig hjälp. Vem vet, det kanske dröjer längre eller så får du olyckligtvis ingen hjälp alls. Med tanken på att det här landet inte är så förberett på kriser vilket vi borde vara.

 

Vi kan göra en tillbakablick på förra sommaren när olika skogsbränder bröt ut överallt i landet. Varken försvaret eller brandmännen var speciellt beredda på det hela. Många civila fick rycka in och hjälpa till. Det ska egentligen inte behövas. Det är bra om politikerna tänker mer på hur man ska försvara både Sverige och befolkningen i landet när en enorm kris bryter ut än på att lägga all energi på att bråka mellan varandra. Sedan om det skulle vara så att det utbryter en annan sorts kris som medverkar till att vi svälter har vi ju naturen. En massa naturliga växter som vi kan plocka och äta, exempelvis bär. Vi underskattar naturen, fast vi kan ta hjälp av den hur mycket som helst. Folk är jätteoroliga över hur de kommer att klara sig om svält skulle inträffa men jag tror inte det är mycket att oroa sig för just för att vi kan få mycket från naturen, bär, fisk, vatten och mycket annat. Sedan beror det så klart på vad det är för kris. Om det är kärnvapenkrig kan man ju inte äta något från naturen eftersom den är giftig, då får man bara äta och dricka av oöppnade saker såsom oöppnade flaskor och oöppnade konservburkar.

 

Jag förstår att många är oroade över att just ett sådant krig kommer att inträffa då ett av dessa mäktiga länder har detta, alltså att USA och Nordkorea håller på att testar sina. Media sprider ut sådana artiklar non stop, vilket gör att vi inte kan undvika att läsa dem, oroar oss och undrar vad tusan som kommer att hända? Det man ska ha i åtanke då är att vi inte ska tro på allt media och tidningar publicerar. Man ska vara källkritisk. Speciellt i denna tid då media gör allt för att vi ska vara stressade och oroliga samt ständigt försöker att hjärntvätta oss. Jag säger inte att allt de skriver är falskt och jag påstår inte att det aldrig kommer att inträffa, ett kärnvapenkrig alltså, snarare tvärtom, men jag tänker att man får ta saker och ting med en nypa salt och försöka njuta av livet så länge det varar. Annars låter vi ju dem vinna om vi ständigt ska gå runt och vara stressade och oroade för minsta lila. Det är som när man är utsatt för mobbing under unga år och sedan vid vuxen ålder ska skaffa ett arbete medan man fortfarande har en klump i magen och är oerhört rädd för att man ska bli utsatt på sin arbetsplats. Då kan man ju inte göra sitt jobb fullt ut och det påverkar ens hälsa extremt. Dock är detta med kärnvapenkrig ett extremfall, men ändå, det lönar sig inte att kasta bort sitt liv och inte leva fullt ut i nuet. Vi vet inte om det kommer att hända, vi kan ju bara ana vad som kan hända, men framför allt vet vi inte när det kommer att inträffa, imorgon, om ett år, om 50 år, ska du då kasta bort livet på stress och elände?

Tro det eller ej, jag förstår att det finns en rädsla, men då kan man ju iallafall göra något såsom jag, exempelvis att fylla en eller två väskor med verktyg av olika slag, hygienartiklar och mat som är ätbar i krissituationer. Finns säkert flera sätt, men detta var det första jag tänkte på och genomförde. Då är man ju kanske lite förberedd iallafall. Jag vet med mig också att vissa som läser detta kanske kommer att tro att jag är helt dum i huvudet som gör detta av olika skäl då de kanske tror att Sverige är väldigt långt borta från ett eller flera krislägen. Det är just det jag menar när jag säger att vissa tar saker och ting för givet. Vi lever i en ny typ av land som inte är som innan. Mycket svåra och jobbiga saker har hänt och det kommer bara att byggas på.

 

Ni ser ju själva bara ni är uppmärksamma. Ett klassiskt exempel är sjukvården. Det känns som att sjukvården blir bara sämre - längre köer, läkare opererade fel, man missar symptom samt och allt ska ske digitalt nu för tiden. Detta säger jag inte bara för att, utan dels för jag har hört många i min omgivning berätta, dels för att jag har egna erfarenheter. Fyra månaders väntetid, vårdcentralen som tar blodprov men tappar bort mitt blod som de tog eller att de icke har skrivit in i min journal saker och ting, när man ringde in och kanske skulle dubbelkolla något sade dem: Nej, men det står ingenting här om att du har detta eller liknande, fast man har varit där en veckan innan, tagit prover och fått besked om att allt inte står rätt till.

 

En annan erfarenhet jag har är att jag ringde för en tid sedan till vårdcentralen för att boka in en tid hos en dietist. Då sade de att du måste boka en tid digitalt via vår hemsida, så det gjorde jag. Efter en tid, när det närmade sig den inbokade tiden, fick jag två mejl om att jag måste ladda ner deras app för att det kommer att vara genom ett videosamtal via appen. Varje inbokad tid kommer att ske genom videosamtal via denna app. Jag fick också besked av dietisten att de kommer att byta app och då måste jag ytterligare ladda ner en annan app. Det första som slog mig då var: vad tusan hände med att åka till mottagningen och träffa en dietist ansikte mot ansikte? Sedan började jag tänka på dem som inte är så tekniskt lagda och de äldre. Alla har vi varit med om någon gång också att våra smartphones krånglar, systemet kraschar eller kanske att den tar tid på sig, det är fel på ljudet när man pratar i telefon etc. Det är svårt att hålla en normal konversation genom telefonen. Kan bara tänka mig hur många missförstånd det uppstår då via ett samtal på telefon?

 

Vi ser allt mer tendenser till misstag. Visst utvecklas detta land och det är bra på ett vis men när man ska utveckla något måste man också ta hänsyn till bland annat alla åldersgrupper, vara mån om att alla får hjälp och att systemet inte blir krångligt. Jag tror att vi alla har sett och upplevt att systemet inte är som den ska och att det blir värre. Alltid är det någon eller några som blir utsatta.

 

Ta inte saker för givet. Man kan förbereda sig hyfsat. Få ingen panik. Vet att det finns folk där ute som inte kan sluta tänka på krig i Sverige och vart denna samhälle är på väg men försök att ta en dag i sänder. Försök leva i nuet. Trots allt är det saker vi inte kan påverka. Om eliten bestämmer något blir det så med största sannolikhet. Men vi kan fortfarande protestera – jag vet att det ibland känns meningslöst, vilket det i vissa fall är. Men man kan alltid försöka göra sin röst hörd. Exempelvis be om ett möte inom sjukvården om man inte känner för att ta saker via samtal eller via videosamtal.

 

 

 

Copyright by: Arnela Arre Kurbegovic

(2019 - 04 - 24)
Fri vers (Fri form) av Arnela VIP
Läst 72 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2019-04-24 11:45Bookmark and Share


  Valter Öhrn VIP
Helt enkelt bara så bra och inkännande skrivet. Och i slutklämmen där du skriver att man ska göra sin röst hörd är viktigt. Det gjorde jag vid ett tillfälle och fick två brev från sjukhuset där man beklagade det inträffade och hade sänt personal på kurs om hur man ska uppföra sig mot sina patienter.
2019-04-24

  ULJO VIP
Varför ska vissa människor bara ha mer och mer? Fördela resurser lika istället. Låt alla njuta av den korta tid vi har. Livet.
2019-04-24
  > Nästa text
< Föregående

Arnela
Arnela VIP