Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Ingår i "Litterära brottstycken"(franska delen) Omslagsdesign av Författaren ©


DIKTARSKOLAN SOM FÖRSTÖRDE POETER

Advokatsonen Guillaume V. E.
Augier fr,poet,dramatiker 1820-
1889,
var inte sen med att angripa
det klerikala,
och sökte genom förtäckta ordalag
utöva politiskt inflytande,
vilket förärade honom fruktade
kritiker,däribland Baudelaire,
vars förakt för allt och alla
som befattat sig med Ronsard
1524-1585,
bedömdes besmittade.

Augier`s intellektuella sökande
i poesins universum som ledde
in honom i Ronsards skola "Plejaden"
brännmärkte honom
som en vilken lutade sig mot den
gamla antika renässansen,
utan att utveckla sig för egen del.

Någon "röd tråd" är svår urskilja
i hans produktion,
mer än i hans dramer vilka
utmärka sig inom realismen,
som påverkat Ibsen,
vilket nog skulle föranlett Strindberg,
lägga in sitt veto mot.

*





Övriga genrer av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 358 gånger
Publicerad 2019-04-27 13:55



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP