Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


foto: (c) Minkki: varje stund är ny, i poesin, i musiken texten föregicks 2013 av en haiku: https://www.poeter.se/Las+Text?textId=1591224


Att musiken, att utan ord 22

 

Hur uppfattar vi musik? Som poesi, kunde jag tänka mig. Poeten skriver med inlevelse ur sitt eget perspektiv, läsaren kommer in med sitt i läsningen. Samma text kan bli förbluffande olik sig själv i det ögonblick orden föds och då de sedan blir lästa. Så är det väl också med musiken, kompositören har sin version och sin inlevelse och lyssnaren har sin. Eller egentligen sina. Hur då, sina?  Låt mig ge ett enkelt exempel på hur musik kan upplevas helt olika från gång till gång, hur det är lyssnarens situation som avgör hur musiken uppfattas:

Det hände sig en afton, att två goda vänner efter en lite längre promenad och en enkel middag därpå, satt tillsammans i en soffa och talade om musik. Då steg den ene upp, plockade fram en vinylplatta ur samlingen i bokhyllan och lade den på skivtallriken, lyfte tonarmen och förde den mot den snurrande plattan, sänkte tonarmen så stiftet landade på den glansiga ytterkanten av plattan. Tog sedan de få stegen tillbaka till soffan och satte sig för att lyssna på favoritskivan. 

Musiken började ljuda, ton för ton framklingade en lång sonat. De två lyssnade under uppmärksam och njutningsfylld tystnad. Musiken var helt enkelt av det slaget, så där som en Beethovensonat kan vara. Det var ett helgjutet ögonblick, för också gården låg tyst, medan mörkret där utanför började tätna så som mörker gör i den stund dagen givit upp och stjärnorna börjar dansa. 

Medan de satt där, med musiken i sina mottagande hjärtan, sträcktes helt stillsamt en arm ut för att med öppen handflata läggas att vila mot soffkanten. Där låg den stilla, lika lyssnande som de två betagna av den sköna musiken. En stund senare sträcktes den andras arm  försiktigt fram mot handen. Två händer möttes lugnt och stilla.  Så föddes den ännu outtalade stora Kärleken, och från den stunden fortsatte Beethoven att klinga ljuvt förenande för dem. Mjukt, vackert. 

Sedan hände något som förändrade upplevelsen av den älskade sonaten. Livet gav hembud åt den ene. Den andra sökte tröst i den gemensamma musiken. Det var bara det att sonaten nu hade alldeles annan karaktär. Tonerna var förvisso desamma som förut, men pianistens mjuka anslag var outhärdligt just för dess lätthet. Händerna spelade så känsligt som om  fingertopparna smärtade vid varje möte med tangenterna, som inte var vare sig elfenben eller ebenholz, utan vassa rakblad. Det blev omöjligt att lyssna på sonaten.

Åter gick tiden. Sonatens toner var alltjämt desamma som förut, men nu klingade de mera livstillvänt. Småningom nästan, men aldrig lika skönt som då, den kvällen Kärleken föddes.  Och jag undrar i mitt stilla sinne, om inte också Beethoven senare kom att spela sin musik annorlunda än han gjorde då den var nyskriven?  Vår upplevelse av musiken eller dikten må vara väldigt olika från gång till gång, trots det är den varje gång genuint vår. 

 

 

2019-04-29  23:55

 

 

 

 
Prosa av Minkki VIP
Läst 900 gånger och applåderad av 23 personer
Utvald text
Publicerad 2019-04-30 00:00Bookmark and Share


    ej medlem längre
Fiiint.
2019-06-08

  Gunnar Hilén VIP
Ett annorlunda moment 22.
2019-05-06

  Gunnar Hilén VIP
"Livet gav hembud åt den ene"......vad för slags hembud tänker jag.

Strax innan har tydligen en tredje gestalts hand lagt sig på soffkanten.

Det här är mystik känner jag.

Gud ?
2019-05-06

  Stefan Albrektsson VIP
Mycket välskrivet och tänkvärt! Jag har själv några dikter och några musikstycken som jag återkommer och läser/lyssnar till med tämligen jämna mellanrum, och jag slås alltid av hur olika jag upplever dem från gång till gång. Som musiker vet jag att jag spelar ett och samma stycke på olika sätt beroende på en massa omständigheter (alltifrån akustiken i ett rum till mina känslor för tillfället).
2019-05-06

    bittemi VIP
Känsligt och vackert skrivet
2019-05-06

  Per Teofilusson VIP
Läser och njuter.
2019-05-05

  Bibbi VIP
Skriver under på Eva Langrath.
2019-05-05

  walborg
Varmt tack för sköna tankar om livet, orden och musiken
2019-05-01

  Eva Langrath VIP
Välskrivet och sensibelt om kärlekens tillblivelse och hur känslan för musiken kan förändra när livet förändras.
2019-05-01

  ~Molnspanare~ VIP
Så levande du skriver om detta möte. Där allt samverkade till en kärlekens Höga Visa. Musiken, natten och beröringen. Men tiden går och allt kan förändras. Även upplevelsen av samma slag. Du fångar en livsvisdom så fint!
2019-04-30

  Kozo VIP
Fint att få följa tankegången med musiken och poesin in hjärtat.
2019-04-30

  Nanna X VIP
Välskrivet och välgrundat. Så är det förstås, ett bra musikstycke kan upplevas på många olika sätt under livets skiften.
2019-04-30

  Poeten Salvador VIP
Kontaktsituationen påverkar upplevelsen
2019-04-30

  Poeten Salvador VIP
Kontaktsituationen påverkar upplevelsen
2019-04-30

  Sorunda-Pelle VIP
"...mörkret där utanför började tätna så som mörker gör i den stund dagen givit upp och stjärnorna börjar dansa."
Det var verkligen ... mi!
2019-04-30

  Viksten VIP
Högsta klass
Tack
2019-04-30

  Viksten VIP
Högsta klass
Tack
2019-04-30
  > Nästa text
< Föregående

Minkki
Minkki VIP