Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Det är väldigt tyst inne i snöns rum

I


Våren gör paus
i femte majs tunga snöfall

Norbäcken hörs tala för sig själv
långt in i skogen

Vi går försiktigt
över den kamouflerade stigen
hemåt,
över skjutbanan,
ut på Gunnarsbyvägen,
upp genom allén

Bergfinkar, dussinvis, hoppar omkring
i gräsmattesnön

Genom köksfönstret
kan vi iaktta trastarnas tyngre rörelser
i snögloppet

Det är väldigt tyst inne i snöns rum,
dovt och inåtvänt

Kängorna står i sina egna pölar
ute i hallen


II


Politikerna tror
att man kan välja bort
ett akut nödläge
genom att inte tänka på det,
och att problem som är för stora
ska förbises,
såsom becquerelhalten i svamp
och renkött
efter Tjernobyl,
eller radonhalten i blåbetong,
eller att vägarna som passade gående och hästskjutsar
fortfarande har mötande trafik,
fastän varmt, rött blod fortsätter att forsa ut
över motorblocken
när bilar krockar i en sammanlagd hastighet
av 200 km/tim.



III



Självmordsbombning
är en autoimmun sjukdom
på artnivå

Se mänskliga förehavanden
som biologi

Förklaringen
till politikers tendens
att se överlevnad
som något rent teoretiskt
och högst verklighetsfrämmande
ligger kanske här:

På ett planetariskt plan
är denna slags överlevnad malign

Storkrig
är planetens försvar
mot en invasiv art


IV


I rörelsen ner
i åldrarna
lämnar jag skrapmärken
efter mig

som kan tydas
i tider
bortom mig,
på platser
utan mig

som Maria Ivogün
i ungerska 78-varvsspår,
som mina föräldraintervjuer
bevarade i CD-skivornas
binäriteter,
eller travarna med anteckningsböcker
med ordanhopningstester i blyerts


V


Jag ser mig om,
men förstår inte:

Mina avtryck i nysnön;
vad betyder de?

Som mystiska koder
ur Kosmos hemliga rum
slingrar de bakom mig,
hela vägen

Hur är det möjligt
att jag nyss (vad betyder ”nyss”?)
var där (vad betyder ”där”?)
och nu (vad betyder ”nu”?)
är här (vad betyder ”här”?)

Vad har hänt under tiden? (vad är ”tiden”?)

Var i verkligheten (vad är "verkligheten”?)
bor tiden?

Einstein beskrev tiden (ja, vad är ”tiden”?)
som den fjärde dimensionen,
och gravitationen (vad är ”gravitationen”?)
som krökt rumtid (vad är ”krökt rumtid”?)

Och var i min framåtblick
över gårdstunet
kommer (vad betyder ”kommer”?)
mina blivande (vad betyder ”blivande”?)
avtryck
i nysnön att löpa?

”Innan”, ”sedan” och ”nu”
ger mig existentiell svindel

Jag försöker gå baklänges ur allt,
men hamnar i snöns tysta rum
där bergfinkarnas chiffer
lägger hemliga kryptogram runt mina fötter




Fri vers (Fri form) av Ingvar Loco Nordin VIP
Läst 148 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2019-05-08 11:46



Bookmark and Share


  87383 Karlsson
O svindlande
2019-05-08
  > Nästa text
< Föregående

Ingvar Loco Nordin
Ingvar Loco Nordin VIP