Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Det har fallit på min lott att förklara en verklighet och synen på densamma som är alldeles min egen tolkning av 'saker och ting' som framstår som lätt oförklarliga allt som oftast, för en simpel läsare.


Dagens förklarade ord 2019 05 09





Limpor
-
Ursprungsordet är limpa, en ord på slang för långt bröd, skivat eller oskivat. Men egentligen två ord som består av dels lim, det vill säga att 'limma' på andra, agera klängväxt. Och pa som på utländska språk är kortformen för pappa, som i 'är det pappa för den lilla olyckan?'

Limpor skulle alltså kunna betyda att de ovan beskrivna fenomen, förekomma i flertal, inte plural utan mera presens då. I själva verket handlar de om en i ett flertal porer (små håligheter) som kan uppstå i något som blir fästat vid något. I kärlek exempelvis uppstår det först porer och sedan även sprickor av olika slag.
Lim å ena sidan och så por då, å andra sidan sett.

Att påstå att limpor skulle kunna stå för avlånga sadlar, de fanns väl mera 'förr' och var populära just då även. På exempelvis en cykel med rocketstyre och en del andra 'saker' som gjorde den såväl åtråvärd som något att förundras över. Numera är de dock en smula passé, eftersom deras 'storhetstid' var för en fyrtio till femtio år sedan eller så.




Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 481 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2019-05-17 08:42



Bookmark and Share


  figurett
Fika är ursprungligen en omkastning av ordet kaffe, på knåparmoj vilket sotarna använde... För övrigt, protestera mot nedläggningen av sr p2 världen med alla otillgängliga medel, så den inte går i graven...
2019-05-18

  Nanna X
Jag tror jag förstår. Är bilden måhända fångad Malmö?
2019-05-17
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP