Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Rasismens mekanismer

Det är bekvämt att tänka
att rasimen handlar inte om mig
Det handlar om de andra där borta
som inte förstår
eller som inte vill förstå
det som jag förstår

Jag är en väluppfostrad
svensk medelklassman
som lärt mig säga de riktiga orden
de svarta, romerna och samerna
istället för alla de nedsättande orden
jag fick lära mig som barn

Men tänk om rasismen
inte är en ful staty
som går att nedvärdera
och kritisera långt därborta
Tänk om den är som duggregnet
dimman eller luften som vi andas

Att vi andades in kolonialismen
och dess människosyn
redan när vi var små små barn

Att vi internaliserade
bilden av den främmande människan
genom alla sagor och berättelser
som förmedlades
av föräldrar lärare och i böcker
vilket gör att vi innerst inne
fortfarande är rädda
för de andra
de olika
som vi inte förstår
eller som vi inte vill förstå




Fri vers (Fri form) av Respons VIP
Läst 206 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2019-05-21 05:32



Bookmark and Share


  Fulbergarn
Nåt att tänka på
2019-05-27

  Mats Edin VIP
Starkt bildspråk som inkluderar även det fula i oss
2019-05-22

  Blomma-Stjärna VIP
återigen en aktuell och viktig text
om vi och dom
om makt och underordning

- "Rasismens mekanismer" väcker många tankar och känslor
för det är ett ämne som ännu inte tagit slut, så att säga - bara hälsan tiger still!-
2019-05-21

  Staffan Nilsson

Fäster mig särskilt vid raden
"som lärt mig säga de riktiga orden"
Som om vi inte menar allvar?

2019-05-21

  Anya VIP
En text med tydligt budskap. Jaa vi är nog präglade som barn. Men jag tror vi kan ändras. En intressant text som väcker tankar.
2019-05-21

  Stefan Albrektsson
Jupp - det sitter betydligt djupare än bara vokabulärbyte i alla fall.

Nu är ju jag en försvarare av de klassiska sagorna (och de berättades inte bara för barn) - om vi förstår gestalterna i sagorna som primärt varande inom oss själva. Och då är ju rädslan och projicerandet av "de andra och okända" i grunden en rädsla för "de andra" inom oss...
Så det är kanske där arbetet måste börja för att stävja rasism och annat elände? Att liksom se att de där "främlingarna" inom oss faktiskt inte är så farliga. Flummigt? Ja, kanske... : )
2019-05-21

  Kungskobran VIP
Den största fördomen är att tro att man inte har några fördomar
2019-05-21
  > Nästa text
< Föregående

Respons
Respons VIP