Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Sommardop [Psalm 539]

Trots min grundmurade ateism
kan jag inte hålla tårarna tillbaka
när jag överrumplas av en sommarpsalm
på radion

sådan den låter på skolavslutningar

och jag funderar mycket på varför,
egentligen

och inser att det allvar som genomströmmar
alla levande
och alla barn och ungdomar
som ska ut på sommarlov

eller ut i livet

och ta sig an,
ja, tag sig an sig själva
och detta outgrundliga liv

är den djupa bordun

som även i en atiest brusar som denna sommarpsalm

och jag minns förstås liljekonvaljdoften,
de fina kläderna,
vattenkamningen
och flickorna
som det var så lätt att förälska sig i

medan bleka döden dock alltid
stod i skuggorna,
tog bort far- och morföräldrar
och en liten kompis
i en bilolycka
och någon annan i en drunkning
i badsjön

Så blandas de spirande och de döda
i samma allvarsstund
i orgelbruset
från kantorns orgel

och då är det kanske inte så konstigt
att gråten vill tränga fram
i den gamle ateistens ögon

och det har inte med religion
eller hemska gudar att göra,
utan med livet sådant det är

när sommarlovet vecklar ut sin evighet
och håret kammas med vatten,
som i ett sekulärt sommardop




Fri vers (Fri form) av Ingvar Loco Nordin VIP
Läst 132 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2019-05-30 16:08



Bookmark and Share


  danne //
Fin känsla här gillar detta Ingvar
slutstrofen är så träffande ...
"som i ett sekulärt sommardop"

ha fin fin flygardag nu!
2019-05-30

  Ulf Carlsson VIP
Fin beskrivning av ateistens dilemma, motsättningen mellan känsla och förnuft! Den "gudomliga" ton som vibrerar genom tillvaron och som då och då återuppväcks i vissa minnen och stämningar är svår att ignorera med ateismens vanliga argument.
Den "gamle ateisten" står nära "Gud".
2019-05-30
  > Nästa text
< Föregående

Ingvar Loco Nordin
Ingvar Loco Nordin VIP