Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Strindbergiana"af Sten Wiking


NÄR STRINDBERG UPPFANN GULDET

Abbe : Nå,så vi förlenga kontraktet då,
efter han återkommit till fädernelandet !?

Ågust : Här klippa vi nafvelstrengen,
slafkontraktenas tid erho förbi,
ity jag icke längre anser mig vara
värddjur åt herr Bonnier,
enär jag gjort "GULD !"

Abbe : Guld !? Tja, af hans senaste försäljning
blev det inte många guldklimpar
utan mest silfver.

Ågust : Jag menar att jag skapat RIKTIGT guld
av substansrik vara genom kemisk förening
af ( NA CN) vätacyanid /cyanidjon,Natriumc,
Dilyanoargentat jon Ag(Cn)2,+Au(cn)2
samt sammansmeltning....
de genombelysande faktorerna har jag inför
Gud och makterna lofvat strengaste sekretess.

Abbe : När upptäcktes detta ?

Ågust : Under en natt af våldsamt ofväder,
med blixt och åska,regn och rusk i ett slitet
Hotel i Paris,
deri någon försett rummet
med metallsäng,
för att dra blixten till sig
och dermed mörda mig,
men faktum är att det var med hjälp
af denna metallsäng och elektriska blixten
som gav snilleblixten till slutresultatet
af min guldsyntes,
så ont förgås vid gott.

Abbe : Vad ämnar Strindberg göra med
sådana dyrbara kunskaper ?

Ågust : Köpa tillbaka rättigheterna till
mina tidigare verk,
som ni utnyttjat min ekonomiska ruin
att sälja för nådapenningar.

Derefter läggas bud på Bonniers förlags ab.

*




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 415 gånger
Publicerad 2019-06-01 12:26



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP