Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Vän eller bekant

Jag har en kompis (vän). Trodde jag. När jag skickade en "vänförfrågan" på Poeter.se så har denna förfrågan inte besvarats ännu. Och den skickades för cirka 2 veckor sedan.
Till saken hör att vi blev bekanta för 19 år sedan. Så vi har känt varandra sedan vi blev arbetskamrater år 2000. Nu när jag slutat jobba och skriver texter på heltid så har vi fortsatt hålla kontakten. Vi ringer varandra minst en gång/dag. Ofta 2-3 gånger. Och några SMS. Men är detta allt? Vi brukar träffas varje onsdag och äta lunch och spela boule. Ibland hemma hos mig eller hos honom. Det har hänt att vi gått ut och lunchat också. Nästan alla matställen runtikring Brandbergen har fått besök av oss. När vi inte varit där regelbundet (onsdagar) har restaurangpersonalen undrat vad som hänt.
Men allt detta kvalificerar inte oss till att bli "vänner". När jag frågade om svaret på vänförfrågan så fick jag veta: "Du är en bekant som har hjälpt mig hitta till Poeter.se och det är jag glad för". Så var det med det. På Wikipedia står att läsa att "bekant = person Du har ytlig kontakt med och vän = förtrolig, en person som Du står nära".
Och allt detta beror på - gissar jag - att jag avböjt att ställa upp som hans gode man/förvaltare (om detta skulle bli aktuellt). Jag sa att jag "inte ville blanda ihop ekonomi med vänskap". Och så uppfattades det tvärtom. Tragiskt!

Att vara vän är stort. Det behöver inte ta 19 år eller mer. Man behöver inte ringa varandra varje dag och äta lunch på onsdagar. Det handlar om andra saker.
Jag har en vän som jag älskar och Han bor en trappa upp. I bildlik betydelse. Men vi pratar med varandra varje dag, sisådär 20-30 gånger eller mer. Här fungerar dock inte telefonen eller SMS. Det hela bygger på tankekraften och värmen inuti mig och omvänt. Och vi har känt varandra sedan 1969. Då knackade jag på Hans dörr.

Men jag är inte utan vänner, som bor på samma plan som mig själv. Jag har en vän, nära vän, som faktiskt bor inuti (som inneboende) och vi hittar på allt möjligt. Och också här är det tanken som räknas...
Just nu cyklar vi utmed Sydkustleden. På väg mot framtiden.
Prosa (Kortnovell) av Bengt Malmsten VIP
Läst 30 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2019-06-03 06:21Bookmark and Share


  AKT VIP
Vänskap är föränderlig och ofta har den egentligen aldrig funnits. Den har bara varit det som man trodde fanns, lite som anden i glaset.
2019-06-04

  ULJO VIP
Vänner är inte alltid vad man tror. Smolk i bägaren.
2019-06-03
  > Nästa text
< Föregående

Bengt Malmsten
Bengt Malmsten VIP