Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

blandade drömmar 77: rovdjur

 

katterna

sträckte fram sina huvuden ur hålen

i källartrappan

den röda pälsen glimmade i mörkret 

 

en man i källaren 

frynte på näsan som en terrier

en annan sa att jag var ful

för att jag hade inälvorna utanpå 

i stället för inuti




Fri vers av Nanna X
Läst 162 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2019-06-05 07:27



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
inälvorna verkar fylla samma sorts roll som katterna här?!? Organen har trängt ut ur sin hemvist, precis som kissarna sträcker upp sig genom trappan varunder de brukar husera?!?
2019-06-05

  KattenKin VIP
Allt man inte känner igen fnyser man antingen på näsan åt, eller närmar sig näsvist, tänker jag.

Jag vet inte varför, men Dostojevskij dyker upp i huvudet. Cool text!
2019-06-05

  Jaseph
Ja! Katter är rovdjur. Effektfull första rad som etablerar dessa rovdjur som diktens/drömmens huvudpersoner. Den tredje raden har en överraskningseffekt, som sista raden i en haiku. Snygg symmetri i första strofen mellan ord som ”katterna” och ”källartrappan”. (En sorts ”nästan”-allitteration eftersom den inledande konsonanten uttalas olika. ) På samma sätt symmetri mellan slutorden ”mörkret” och ”hålen”.
Det är en oroväckande dikt. Vi möter först dessa katter som tittar fram ur ”hålen” för att sedan bli än mer berörda av mannen i källaren. Det ger spänning åt dikten att han liknas vid en terrier. I andra strofens tredje rad återgår vi kanske till katterna, men det hela är något öppet, vagt. Jag gillar den raden mycket. Slutet är härligt absurt och än mer oroväckande eller kanske inte alls. En härlig dikt!
2019-06-05
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X