Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Det är en skam

det är en skam
en skam att vara man
att vara den som befruktar

att vilja vara fruktad
att vilja ha makt –
i takt ska stövlarna trampa fram

att ha hög lön
och status i samhället
att få gå före i bostadskön
och bo i VIP-sviterna på hotellen

att ta sin plats i hierarkierna
visa upp en representabel fasad
på de sociala medierna

allt det här en man behöver
för att vara manlig
för att inte vara alltför vanlig

det är en skam
en skam att vara man
att förtrycka, att rycka fram

som hunnerna över stäppen
att aldrig stanna upp
och bita sig i läppen

att starta krig
eller lära sig att aldrig
låta diskussioner urarta?

att sitta
på sitt hittepå-jobb
och vara snobb och investera –
för att hela tiden få mera och mera

det är inte hållbart
och nu åker vi alla i full fart
som ett lämmeltåg utför stupet
ner i det mörka djupet

och ännu
medan sluttexterna rullar fram
pratar han på
om avkastning och tillväxt...




Bunden vers (Rim) av Tomas Karlsson VIP
Läst 342 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2019-06-11 16:31



Bookmark and Share


  Tomas Karlsson VIP
Det finns ett uttryck - manshaming.

Fast i denna dikt kritiserar jag det som många män ägnar sitt liv åt. En jakt på främst höga inkomster, ägodelar, status och makt. En livsstil som inte är hållbar för mänskligheten och vår planet och som för oss "i full fart / som ett lämmeltåg utför stupet / ner i det mörka djupet".
2019-06-11

  Kungskobran VIP
Mannen står för det onda på vår jord
kvinnan är enbart god

Vit man och heterosexuell
då är du per definition inte snäll
2019-06-11
  > Nästa text
< Föregående

Tomas Karlsson
Tomas Karlsson VIP