Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Läkarbesöket - det välbalanserade samtalet

MIN KOMPIS SKA göra ett läkarbesök klockan 10.00 idag. Det är ett mycket delikat besök den här gången. För hans husläkare ska avgöra om han behöver en "överrock", en förvaltare som sköter alla hans finansiella åtaganden.
Det är så att min kompis har ett balansproblem, blir lätt yr. Att sätta sig på en cykel är inte lyckat - om det inte är en tandemcykel förstås. Och det är jag som styr.
Han har brottats i domstolen redan för att skaka av sig "överrocken" han haft de senaste åren. Och domstolen hade inget att invända - om nu inte hans husläkare tycker annorlunda...
Så nu är ett besök inbokat. Och jag har "kört lite peptalks" med min kompis. Det jag ännu inte hunnit säga/varna honom är just den inledande delen av besökssamtalet. Det är det momentet då herr läkare säger: "Hur står det till idag?" Och min kompis säger: "Illa, illa, jag känner mig riktigt yr". Då kommer "överrocken" ut ur garderoben igen och kommer att skugga honom resten av livet!
Det finns väl ingen människa på vår jord som säger: "Åh, vad jag känner mig frisk! Vad det är härligt det är att vara fullkomlig!!" Alla har vi våra skavanker, men det ska ju inte automatiskt innebära att någon ska behöva dela ut kronor varje gång Du behöver handla. Att man ska behöva "jaga" denne kontrollör för att kunna äta sig mätt eller få lite "guldkant på tillvaron".
Snarare så skulle hans svar vara detta: "Det känns riktigt skapligt doktorn! Och nu har jag varit utan gode man i nästan 2 månader och allt löper på riktigt bra!"
Tyvärr kommer herr läkaren påpeka att hans senaste hyra inte betalats i tid. Till och med Kronofogden hade blivit inkopplad.
Jag känner till just denna incident och fick veta att min kompis hyreshus bytt ägare och att hans autogiro därför inte fungerat - av helt rimliga skäl. Men att han själv - utan inblandning av "överrockar" eller "ytterrockar" eller nitiska sk. förvaltare - fixat detta problem. Och klarat av det bra. Hyran är betald. "Så detta bevisar ju att jag kan klara mig på egen hand" - sa jag att min kompis ska säga. Det viktiga i ett sådant här balanserat samtal är ju att ha tilltro på sig själv. Har man det så påverkar ju det omgivningen, läs: herr husläkare.
Hur läkarbesöket kommer att bli vet jag inte men ni som nu läst denna berättelse kan väl "hålla tummarna" att min kompis får rå om sig själv. Utan inblandning av en skuggande överrock!
Prosa (100-ordare) av Bengt Malmsten VIP
Läst 31 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2019-06-12 06:56Bookmark and Share


    Elisabeth Nilsson VIP
En berörande berättelse! Det gäller att poängtera att man känner sig frisk. Inte falla i fällan att börja prata sjukdomar. Hoppas det går väl, för din vän.
2019-06-13

  Larz Gustafsson VIP
Jag hörde just en ONDE man (fast hon var kvinna) säga till sin "kund" eller vad hon nu kallas, att det "inte är bra för henne" att umgås med en pastor.
Märkligt att jag kunde hålla truten.
2019-06-12
  > Nästa text
< Föregående

Bengt Malmsten
Bengt Malmsten VIP