Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Sockrad vals, saltad menuett

Som avdraget gummi och som en avsliten nylonstrumpa. Som en juvelskatt i svalget har jag saknat hon jag inte ville ha annat än som kropp om min kropp, som ljud, som rörelser på andra sidan mina släckta ögonlock, som morgonsolen på vita gardiner. I köttet och i märgen sitter spikar, skruvar och metallskivor och i rena fettet, i själva brosket och i ben skvalpar splitter som i båtens tröga sump av barr och löv, bark och fiskrens. I hjärnan hoppar tankar som glödloppor om en katt och som blixtsnabbt växande allt tanigare skolbarn hoppande bock. Blodet glöder som smedens blod när han tuktar en järnklump för att smida ett kors åt sin dotter och jag är en hjälte för jag lever och mina muskler sjunger som gitarrsträngar över vattenbryn den hårdaste rocken och den gällaste gospeln och medan safterna och gråberget sätter sig gäspar människorna fram slagg, kvalster och guldmynt ur kvarlämnade kavajer och på vinden dröjer sig ett sus kvar, ett läspande och frasandet av miljoner mumifierade flugor.

Jag känner lukten av vildsint onani, smörkola och cigarrcigariller; diesel, kamfer och kreosot och vet då att jag kommit fram och hem. Men hem är bara ett annat ord för borta eller början och jag flyger jag flyger. Jag kränger av mig rånarluvan, rycker loss syrgasmasken och plåster och drar loss alla suturer och infusionskanyler och katetrar och jag flyger, och över horisontens brandgula, vinröda och rostbruna trädtoppar ljungar en mättad doft av plötsliga hurringar, av skamfyllda ansikten, av ögon som tittar ner eller bort eller bara tittar, av sot. Jag flyger som sammet och guldtråd över krondiken och kalhyggen och i min näsa och på min mantel lukten av knallpulver och av pinje, av ökensand, djungler och medaljer, av oliv och solvarm tall.
*




Fri vers av Per Teofilusson
Läst 150 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2019-06-12 10:44



Bookmark and Share


  Minkki VIP
mustigt
2019-06-15
  > Nästa text
< Föregående

Per Teofilusson
Per Teofilusson