Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


En knäpp på näsan

FÖRR I TIDEN var konkurrensen mycket större mellan gudarna. Vi brukar säga att det bara finns en Gud men då - då det begav sig fanns det många gudar. En sådant världsvälde som Egypten hade allra minst 10 gudar.
Detta var samtidigt som nationen Israel bodde i landet Gosen, i norra Egypten. Israeliterna hade det tufft just då eftersom farao hade storslagna byggnadsplaner. Det byggdes pyramider nästan överallt. Och de som byggde var israeliterna, det var rena slavarbetet att skapa tegelstenar av vass och lera.
Så israeliterna klagade något förfärligt. Deras Gud hörde denna veklagan och skickade bröderna Aron och Mose för att resonera med Egyptens kung så att de kunde slippa ifrån detta slavarbete.
Men farao var vrång och ville inte släppa ut sina dyrbarheter, även om det infe var hans folk utan Guds. Då blev Gud Jehova förtörnad och bestämde sig för att ge egyptens alla gudar en knäpp på näsan. Jehova sade: "Jag ska verkställa dom över Egyptens alla gudar. Jag är Jehova." Det var så de 10 plågorna blev till. De skulle sätta farao på plats och sedan visa vem som var Gud. Egentligen. För det fanns gudar för nästan allting i Egypten. Floden Nilen var en gudomlighet och den allra första i raden att få - en knäpp på näsan. Floden förvandlades till blod och alla fiskarna i floden dog. Det var ett styrkebevis - men farao var envis - gratis arbetskraft ska man inte släppa iväg hur som helst. Så han sa ett rungande "NEJ"! när bröderna Mose och Aron frågade om det var dags att släppa ut Israel.
Det var först när allt förstfött dog i Egypten som farao bevekade sig - alla Egyptens gudar hade då fått en knäpp på näsan och svikit sina tillbedjare, egypterna. Detta var den 10:e plågan och den som öppnade för uttåget ur Egypten.
Egyptens gudar var nu uträknade, golvade - domaren hade räknat till 10.

Prosa (100-ordare) av Bengt Malmsten VIP
Läst 48 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2019-06-12 13:16Bookmark and Share


  AKT VIP
Man säger ju att konkurrens är nyttigt och ur just denna konkurrens uppstod nya religioner, så utan denna.... exempelvis ingen Jesus.
2019-06-13

  ULJO VIP
Låt historien vara. Varför tjafsa om vem som är den rättmätiga guden. Varför tjafsa om vem som har rätt till det ena eller det andra? Har världen inte större problem att ta itu med? Det är 2000–talet nu och världen håller på att falla för allt tjafs.
2019-06-12

  Larz Gustafsson VIP
Israel var den enda nationen på den tiden som var monoteister.

I dag finns det människor som menar sig vara monoteister samtidigt som de tror på tre personer i Gudomen. Det är absurt.

Jesus är den Ende Guden.
2019-06-12
  > Nästa text
< Föregående

Bengt Malmsten
Bengt Malmsten VIP