Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Kan någon förstå?

KAN NÅGON FÖRSTÅ? Jag kan förstå varför han gjorde just så! Ensamheten är hemsk för många och den enskilt största orsaken till självmord bland män. En viss man hade väntat på sin kvinna - men inte hittat henne. Hon existerade helt enkelt inte. Inte någonstans.
Detta hände för länge, länge sedan i sydöstra Turkiet, på en plats som heter Eden. Mannen hette Adam. Och han sökte efter en partner. Men det enda han fann var olika djur. Stora och små. Sökandet hade pågått i över hundra år medan hann namngett alla dessa djur. Han bodde mitt i en ljuvlig park omgiven av hundratals fruktträd. Allt sällskap han hittills skaffat sig var några hundar, ett råddjur och tre katter. Klimatet var vårligt, med snudd på högsommar. Det kändes fräscht när morgondaggen hade fuktat hans kropp och solen börjat värma upp omgivningen. Frukterna smakade syrligt, sött och alldeles fantastiskt gott. Mango, apelsin och banan var hans givna favoriter. Vid bäcken fanns det en vinranka som väntade på Adam. Allt var faktiskt tip-top med det stora undantaget att "hon" inte fanns där. Det var då den stora depressionen drabbade honom. Det kändes "nattsvart" fast lustgården hade allt en människa någonsin kan önska. Djuren hade sina kärleksstunder, sin närhet och ömhet - men Adam hade ingenting sådant. Och det gjorde honom så modfälld och dyster.
Så, några dagar senare, lät Gud Adam få sin önskan uppfylld. En djup sömn kom över Adam, som den effektivaste narkos, och en ny skapelseprocess skulle strax påbörjas.
Världens vackraste, världen skönaste kvinna alla kategorier skulle snart se dagens ljus. Eva. Tusen gånger skönare än Cher, Madonna, Brigitte Bardot eller vilken skön kvinna som helst. Här kommer deras "överkvinna", moder till allt levande, Eva. Den första och enda gången genmanipulation lyckats så väl. Adam blev förstummad. Överlycklig. Det första ord han yttrade var "ÄNTLIGEN!" Hon hade allt. Former. Kvinnlighet. Karisma. Och hon var hans. Den han längtat så efter. (Jag har drabbats av liknande lyckokänsla, tro mig!)
Men, det fanns ett litet men, Gud hade informerat och varnat Adam (och Eva) att ingen av dem fick äta frukten av ett visst träd, Kunskapens träd. Om någon gjorde det så skulle den dö.
En kort tid senare så får Eva se en orm hänga i just detta träd, och han mumsar på frukterna av Kunskapens träd. Och det tycks inte hända honom något. Han tycker att Eva ska smaka av frukten. För då blir hon "som Gud och vet vad som är rätt och fel". Hon behöver varken lyssna på Adam eller Gud. Det räcker att äta denna frukt och sen bli helt självständig. Ingen "överrock" längre. Här har vi den allra första emancipationen. Eva går sin egen väg. Och skriver under sin egen dödsdom.
Vad gör då Adam? Förstår han att den underbart vackra kvinnan, hans nyblivna fru, kommer att bli gammal, förfärligt ful och sen dö - oavsett vad han gör!
Men Adam resonerar som så: "Dör Eva så blir jag ensam och olycklig! Då äter jag hellre och dör med henne...!"
Det är som tysken beskriver saken "liebe macht blind". Adam är blind på båda ögonen, tycks det. Hjärnan avstängd. Totalt. Och hjärtat är överfyllt av Eva-kärlek.
Så då händer det - som inte får hända - han gör sig oberoende av Gud och skriver på sin självmordsansökan. Och dessa två, nu ofullkomliga människor, fick ofullkomliga barn med döden i sällskap. Det var historiens alla första "lovestory!"
Som sagt - jag kan förstå varför Adam gjorde som han gjorde, han älskade Eva mer än sig själv. Och valde att dö hellre än att behålla livet. Hon förblev hans nummer 1.
Prosa (100-ordare) av Bengt Malmsten VIP
Läst 30 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2019-06-15 08:30Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Bengt Malmsten
Bengt Malmsten VIP