Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Osorterade funderingar kring bland annat det där med formalia ... Publicerad här tidigare i november 2007.


Transpiration

Frihet
är inte en strävan för mig
det är den verklighet
jag lever i
och upplever
med eller utan dig

Radbryter
interpunkterar
varierar
och
blandar
versalt som gement

närhelst på dygnet
arla morgon som afton sent

oavsett dina protester
utan hänsyn
till några som helst gester
heller från någon annan i byn

Metriken
den där formella
inarbetade 
som anses vara norm
inom poetiken
den generella
utgör på intet sätt
någon grund
utgångspunkt för mitt val av form

Står stadigt obalanserad på jorden
även om den är rund
Mina tankar och funderingar
ständigt söker fäste i orden

någonstans mitt emellan
ytan och högt, högt upp i det blå

allt för att ge mig själv en chans
att förstå
allt som händer och sker
när livet blandar och ger
det begripliga med det ofattbara
på gränsen mellan
framtiden,
nu och då ...



Talar som jag skriver
och skriver som jag talar

oavsett hur det uppfattas
i finare mer akademiska salar

Likväl
jag behöver
såväl
textmelodi
som
rytm och ton
för att kunna förmedla
innehåll och mening
i för mig ljuv förening

oavsett om jag bryter 
mot såväl
vedertagen etikett
som
vanligt skick och fason

Inspiration
jag hämtar från livet
och min egen historik

När känslan
infinner sig
väcks det jag vill förmedla
till liv inom mig

det som sedan blir skrivet
söker sin egen metrik
oavsett utifrån vilken referens i livet
det förmedlade är givet

Om det blir läsvärt
eller ej
beror till syvende och sist
på om jag tar hänsyn till dig

eller om jag låter känslan
genom given transpiration
få landa, befästas
och andas
så som den väckts till liv
och utvecklats inom mig

Din feedback
oavsett om du berörs eller ej
eller huruvida den tilltalar dig

är dock alltid
mumma för mig!




 




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Peter Stjerngrim VIP
Läst 166 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2019-07-04 11:26



Bookmark and Share


  Ulf Carlsson VIP
Ser ut som en ärlig och bra deklaration för en frigjord poet, om än något paradoxal i formen (men det är väl meningen?).
Metriken är ingalunda någon norm inom poetiken längre - på gott och ont.
2019-07-04
  > Nästa text
< Föregående

Peter Stjerngrim
Peter Stjerngrim VIP