Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Salt, sanningar och gargoyler

Dina ögon är som regn, som tusen vattenpölar i vind och stiltje, som himmel i alla väder. De glittrar som stjärnorna på heta Söderns himmel, mellan Lafayette och Savannah, Messina och Syrakusa, mellan Åtvidaberg och Sommens stränder, som guld och silver och smaragd i skogens mossa vid regnbågens slut; de är ett stilla muntert betraktande (som åt de på en god kaka) och som en sjö i Östergötlands natt (ge mig din bh så jag kan kupa handen om den då du sover).
*
(Medan det för mig är så och alltså på riktigt, är det i verkligheten naturligtvis efteråt eller innan eller inte alls och djupt olyckligt, som kött utan salt. Som vingklippt fågel, som vacker tass på brudservisen, som hostande skratt en bit bort, som solbadande familjer med ordlösheten vällande som fett över filten, som händerna på täcket och vattenkammat hår, som torkad fil runt munnen. Jag är en narr och ett hjon, men jag kan trava ved, packa kassar och plocka fästingar ifrån dina ljumskar och jag kan gå så länge du går och längre om jag måste. Och jag kan koka ditt kaffe, alltid koka ditt kaffe).
*




Fri vers av Per Teofilusson
Läst 217 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2019-07-09 00:20



Bookmark and Share


  Gunnar Hilén VIP
Mitt i det bitterljuva en lätthet i orden som rinner fram som en porlande bäck...som innehåller både mjukt och hårt.
2019-07-19

  KattenKin VIP
Hur bär du dig åt att finna och forma alla dessa ljuvliga metaforer? Så sanslöst vackert. Är det för att du inte ber orden att rätta in sig i ledet du skriver så ledigt? Skulle tro att det här med versrader och rim skapar ett tomrum som aldrig förekommer i dina texter. De är alltid så fulla av liv. Norrländsk själ, lite old fashion med hövlighet, som en exil i tid och rum.
Älskar beskrivningen av ögonen, det där om bh:n, "som en vacker tass på brudservisen", allitterationen, ja liknelserna, allt. En text som ger mersmak, och samtidigt mättar mer än en kaka till kaffet, som den go'bit den ju ändå är.
2019-07-09
  > Nästa text
< Föregående

Per Teofilusson
Per Teofilusson